Marlenka vyhrala v Turecku spor s koncernom Dr. Oetker

Spoločnosť Marlenka, ktorá v českom Frýdku-Místku vyrába medové torty, vyhrala právny spor so svetovým potravinárskym koncernom Dr. Oetker, ktorý v Turecku predával pod značkou Marlenka torty v prášku.

25.10.2017 10:48
debata

Marlenka zhruba po roku dosiahla, že Dr. Oetker všetky výrobky z obchodov stiahol a zároveň zaplatil pokutu. Napísali to české Hospodářské noviny (HN).

Spoločnosť Marlenka International vyrába medovník podľa rodinného arménskeho receptu. Zakladateľ a majiteľ firmy Gevorg Avetisjan povedal denníku, že na predaj tort Marlenka v prášku pod značkou Dr. Oetker ho koncom minulého roka upozornili tureckí partneri. Povedal, že mu bolo hneď jasné, že ide o kópiu jeho výrobku, pretože svoj tortu nazval zdrobneninou mena svojej matky a tiež dcéry Marlen a v arménskom jazyku toto slovo nič neznamená.

Právnici, ktorých si Marlenka najala, následne poslali tureckej pobočke Dr. Oetkera výzvu na zastavenie výroby a stiahnutie výrobkov z trhu. Po mesiacoch rokovaní, ktoré podľa Avetisjana protistrana zdržiavala a preťahovala, podpísali 13. októbra obe firmy dohodu, v ktorej Dr. Oetker potvrdil, že zastavuje všetky produkty so značkou Marlenka a do budúcnosti ich nebude vyrábať. Odškodné, ktoré Dr. Oetker zaplatil, je podľa HN zhruba 500 000 českých ko­rún.

Spoločnosť Marlenka je na trhu od roku 2003. Ročne vyrobí viac ako dva milióny tort, ktoré predáva zhruba v 50 krajinách. Avetisjan sa už sa stal moravskosliezskym Podnikateľom roka a jeho firma získala v Moravskosliezskom kraji titul Firma roka.

Dr. Oetker patrí medzi najväčšie nemecké rodinné koncerny, zahŕňa zhruba 400 firiem a zamestnáva vyše 30 000 ľudí. Firma sídliaca v Bielefelde má v Česku továreň na suché zmesi v Kladne s 250 zamestnan­cami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Marlenka #Dr. Oetker