Poisťovniam sa nepozdávajú neustále úpravy sadzby za poistencov štátu

Podľa zástupcov zdravotných poisťovní je pre systém nevyhnutná stabilita.

25.10.2017 11:04
debata (3)

Zdravotným poisťovniam sa nepozdávajú neustále úpravy sadzby za poistencov štátu v priebehu roka. „Podľa mňa je to v neprospech celého zdravotníctva. Za posledných päť rokov sa tu extrémne rozmohlo dofinancovávanie v priebehu roka,“ povedal na konferencii Zdravotnícky manažment, organizovanej týždenníkom Trend, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan. Ideálny scenár by podľa neho bol, keby boli parametre zafixované napríklad na tri roky. „Toto stále dofinancovávanie považujem za veľmi nesprávne,“ dodal.

Podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Kočana sa zdravotné poisťovne zhodli v tom, že pre systém je najdôležitejšia stabilita. „To znamená nerobiť každý rok na konci roka diskusiu, koľko peňazí ešte chýba, ale zostaviť ten rozpočet tak, aby si všetky poisťovne vedeli nastaviť svoje očakávania a aj svoje zmluvné vzťahy,“ povedal. Kočan tiež zdôraznil, že ostatné roky sa roztvárajú nožnice medzi príjmami za poistencov štátu a ekonomicky aktívnymi obyvateľmi. „Ten rozdiel je väčší a väčší aj s tou znižujúcou sa sadzbou. Možno je to legitímna stratégia vlády, ale je to istým spôsobom hrozba pre zdravotníctvo,“ poznamenal. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Union Michal Špaňár podporil ostatných šéfov poisťovní. „Stabilita je principiálnym prvkom. Ťažko sa čokoľvek plánuje, keď nie je do poslednej chvíle jasné, koľko celkovo dorazí do zdravotníctva peňazí. Na druhej strane treba veľmi jasne povedať, že ten systém je nedofinancovaný, potrebuje ďalšie prostriedky. Veríme, že ten odvod (za poistencov štátu – pozn. redakcie) sa bude zvyšovať, nie udržiavať, či nedajbože znižovať,“ povedal.

Sadzba za poistencov štátu sa od začiatku tohto roka znížila na 3,78 % z vymeriavacieho základu. Od začiatku roka 2016 bola na úrovni 4,30 % z vymeriavacieho základu, avšak na posledné dva mesiace roku, od 1. novembra do 31. decembra, stúpla na 4,96 %. V roku 2015 pritom platba za poistencov štátu dosiahla 4,13 %, na posledné dva mesiace stúpla na 5,85 % z priemernej mzdy na Slovensku.

Prezident SR Andrej Kiska podpísal minulý týždeň novelu zákona o zdravotnom poistení. Novelou sa sadzba za poistencov štátu od 1. novembra do konca tohto roka zvýši na 5,67 %. Do zdravotníctva sa tak ešte v tomto roku dostane 100 miliónov eur. Novela pôvodne predpokladala nárast sadzby zo súčasných 3,78 % na 4,73 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Poisťovne