Celosvetový dlh sa vyšplhal na rekordných 226 biliónov USD

Globálne zadlženie sa v polovici tohto roka vyšplhalo na rekordných 226 biliónov dolárov, čo predstavuje 324 percent ročného svetového HDP. Uvádza to správa Inštitútu pre medzinárodné financie (IIF). Dlh rastie hlavne v rozvojových ekonomikách na čele s Čínou.

26.10.2017 07:30
debata (34)

Dlh podnikov sa celosvetovo zvýšil o 2,6 bilióna dolárov a domácností o dva bilióny. V skupine rozvojových krajín stúpla úroveň zadlženosti o tri bilióny na celkových 59 biliónov. Z tohto nárastu pripadajú dva bilióny na Čínu, ktorá už nahromadila dlh 35 biliónov dolárov.

Na začiatku tohto roka predstavoval globálny dlh 217 biliónov dolárov, uviedol IIF v júni. Jeho vzostup zapríčinila hlavne pokračujúca politika lacných peňazí, keď firmy, domácnosti aj vlády využili mimoriadne nízke náklady na pôžičky a vzali si veľké úvery.

Americká centrálna banka ale už niekoľkokrát zvýšila úrokovú sadzbu a rovnaký krok sa po rokoch očakáva aj v Británii a ďalších európskych krajinách. Podľa IIF tak v rozvojových štátoch hrozia problémy so splácaním mnohým z tých, ktorí majú dlh v dolároch či eurách. Subjekty v rozvíjajúcich sa ekonomikách musia len do konca budúceho roka vrátiť či refinancovať približne 1,7 bilióna dolárov.

Ťažkostiam pri obsluhe dlhu ale môžu čeliť aj niektoré podniky vo vyspelých krajinách. Ukazovateľ úrokového krytia, ktorý vyjadruje pomer firemných ziskov k úrokovým nákladom, sa výrazne zhoršil v Nemecku i Francúzsku a tiež v Kanade. V celosvetovom meradle je z hľadiska tohto ukazovateľa ohrozený väčší podiel spoločností ako v roku 2010, keď globálna ekonomika bojovala s dopadmi finančnej krízy.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy