Stubb: Brexit je jedna z najväčších frašiek v novodobej histórii

Miliardy eur britských daňových poplatníkov možno zostanú zablokované v Európskej investičnej banke (EIB) viac ako 30 rokov po odchode Británie z Európskej únie. Povedal to v piatok viceprezident banky Alexander Stubb. Takzvaný brexit označil Stubb v rozhovore s BBC za frašku a odmietol názor, že tento krok je pre Britániu trestom.

27.10.2017 17:15
debata (5)

Stubb spresnil, že Británia, ktorá má v EIB podiel 16 percent, možno nebude úplne vyplatená skôr ako v roku 2054. Krajina má v banke 3,5 miliardy eur, pričom podľa správy Snemovne lordov by hodnota investície so započítaním rezerv a ziskov môže byť až 10,1 miliardy eur.

EIB, ktorá bola založená v roku 1958, používa kapitál poskytnutý krajinami EÚ na poskytovanie výhodne úročených úverov prevažne na veľké infraštruktúrne projekty. Akcionármi sú všetky štáty únie, k najväčším patrí spolu s Nemeckom, Francúzskom a Talianskom práve Británia.

„Na oboch stranách rokovacieho stola sa všetci zhodujú, že musíme vrátiť tých 3,5 miliardy eur, v podstate v hotovosti. To však potrvá dlho, až do roku 2054, pretože až v tom čase budú splatené pôžičky,“ povedal Stubb, ktorý je bývalým predsedom fínskej vlády.

Stubb trvá na tom, že nikto z EIB nechce Britániu za odchod z EÚ trestať, naopak, chcú jej situáciu uľahčiť. „Británia je mojou srdcovou záležitosťou, moja žena je Britka, moje deti majú dvojakú národnosť, a ja si myslím, že brexit je jednou z najväčších frašek, aké sme v novodobej histórii videli,“ povedal Stubb v relácii Today stanica BBC Radio 4.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit