Záujem o iPhone X podľa Apple láme rekordy

Dopyt po inteligentných telefónoch iPhone X od spoločnosti Apple je taký vysoký, že po vypredaní prvej várky za niekoľko minút sa dodacie lehoty na ďalšie kusy predĺžili na päť až šesť týždňov.

28.10.2017 08:00
debata (5)

Firma v piatok uviedla, že záujem prekonáva jej pôvodné odhady. Nový iPhone X je s pomocou kamier schopný rozoznať tvár používateľa a odomknúť sa. Práve pre problémy s kamerovým systémom výroba podľa analytikov zaostáva za plánom.

Viceprezident spoločnosti Apple Phil Schiller... Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Apple, iPhone X Viceprezident spoločnosti Apple Phil Schiller predstavuje nový iPhone X.

Predbežné objednávky na prístroj začal Apple prijímať v piatok o 09:01 SELČ, informovala agentúra Reuters. Vstup prístroja na trh je pozorne sledovaný, pretože objednávky signalizujú záujem o všetky novinky spoločnosti. Telefóny by sa do rúk ich majiteľov mali dostať 3. novembra, vtedy sa začnú predávať aj v kamenných predajniach. Nebude ich však veľa a tak je pravdepodobné, že rýchlo zmiznú z pultov.

Vďaka vysokému dopytu sa zvyšuje aj kurz akcií Applu, ktoré len od začiatku tohto roka spevnili asi o 40 percent. Trhová hodnota firmy pritom vystúpila na súčasných zhruba 840 miliárd dolárov.

Prístroje iPhone 8 a iPhone 8 Plus, ktoré sa začali predávať koncom septembra, si zatiaľ až tak dobre nevedú. Zrejme aj pre čakanie na revolučný iPhone X. Analytici ale aj tak očakávajú, že predaj telefónov Applu tento rok bude vysoký už preto, že 95 percent majiteľov iPhonov, ktorí si chcú zaobstarať nový prístroj, si kúpia opäť iPhone. Napríklad u konkurenčného Samsungu je to 53 percent.

Prístroj iPhone X už nemá displej z tekutých kryštálov (LCD), ale displej OLED, ktorý využíva technológiu organických elektroluminis­cenčných diód a poskytuje jasnejšie farby a väčší kontrast. Displej má uhlopriečku 5,8 palca. Telefón je vyrobený zo skla a nerezovej ocele, čo má zabezpečiť odolnosť voči vode a odolnosť voči prachu. Cena začína na 999 dolároch, v Európe sa cena pohybuje na úrovni 1199 eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone