Brusel má výhrady k rozpočtom piatich krajín

Európska komisia upozornila Taliansko, Francúzsko, Portugalsko a Belgicko, že ich návrhy rozpočtov na rok 2018 predstavujú riziko z hľadiska plnenia cieľov v oblasti dlhu a znižovania deficitov členských krajín Európskej únie. Španielsko potom legislatívny orgán požiadal o aktualizáciu návrhu rozpočtu a viac informácií k nemu. Uviedla to agentúra Reuters.

28.10.2017 14:30
debata (6)

V listoch vládam piatich uvedených krajín komisia poukazuje na to, že navrhované zníženie štrukturálnych deficitov nespĺňa pravidlá únie.

Štrukturálne deficity nepočítajú s výkyvmi v príjmoch a výdavkoch v dôsledku ekonomického cyklu ani s jednorazovými položkami. Podľa rozpočtových pravidiel únie má komisia právo kontrolovať, či sú návrhy národných rozpočtov zostavené v súlade s legislatívou EÚ, ktorá definuje limity rozpočtových deficitov a dlhu.

Francúzsko má tento rok prvýkrát od roku 2007 znížiť deficit pod tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), ako si to vyžadujú pravidlá EÚ. Komisia mu vytýka, že na budúci rok si stanovilo cieľ 2,9 percenta, nie 2,8 percenta, ako bolo dohodnuté.

Redukciu štrukturálneho deficitu plánuje „nepatrne vyššiu ako nula“, zatiaľ čo požiadavka znie 0,6 percenta HDP. Verejné výdavky rastú rýchlejšie, než povoľujú pravidlá a pokles štátneho dlhu zaostáva za požiadavkami.

Rovnako Taliansko má problém so štrukturálnym deficitom, plánuje ho na 0,3 percenta, čo je polovica požiadavky. Komisia ale pri prepočítaní zistila, že v skutočnosti je to len 0,2 percenta. Štátne výdavky sú v návrhu nadlimitné a zníženie dlhu nulové.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska komisia