Česi majú tretinu budúcich diaľnic a ciest v rizikových územiach

Českí geológovia preskúmali 72 úsekov plánovaných diaľnic a ciest prvej triedy, zhruba tretina z nich je z riziková.

29.10.2017 19:10
debata (1)

V diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca to v nedeľu uviedol riaditeľ Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk. Na prácach sa podieľala aj Česká geologická služba (ČGS). Štúdiu chcú odovzdať v utorok na Ředitelství silnic a dálnic ČR. Ide napríklad o obchvat Frýdku-Místku alebo o plánovanú D11 pri Jičíne.

Napríklad strana ANO, ktorá v súčasnosti vedie ministerstvo dopravy, vo volebnom programe sľúbila, že do roku 2021 sa v ČR postavia nové obchvaty a 170 kilometrov nových diaľnic ako je D3, D4, D11 a D35.

„Jeden z problematických bude napríklad obchvat Frýdku-Místku, kde je množstvo zosuvov. Boli zistené aktívne zosuvy u Jičína, zosuvy, ktoré ani nie sú v registri, ktoré má ČGS. A tiež to ukazuje na to, že príroda sa stále vyvíja,“ povedal Stemberk. Podľa neho sa môže aktívny zosuv objaviť aj počas troch rokov.

Jednotlivé úseky sú podľa riaditeľa v štúdii spracované, u každého sú popísané riziká. „Budú mať popísaný úsek, aké je tam riziko – na čo si vlastne pri spracovaní projektu – tie už budú spracované, takže to budú musieť aspoň nejako prekontrolovať – ​​na čo si majú dávať pozor,“ načrtol Stemberk.

V diskusii sa hovorilo práve o geologickom území pod diaľnicou D8, kde sa napríklad v roku 2013 na Litoměřicku zosunul svah na diaľnici. Spor medzi štátom a firmou Kámen Zbraslav skončil na súde, ktorý bude pokračovať vo februári.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #diaľnice