Štátne saudské aerolinky po 27 rokoch obnovujú spojenie s Irakom

Saudskoarabská štátna letecká spoločnosť Saudi Arabian Airlines v pondelok po 27 rokoch obnovuje pravidelné spojenie s Irakom.

30.10.2017 08:48
debata (1)

Prvý let sa uskutoční medzi Džiddou a Bagdadom. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie saudskoarabskej štátnej agentúry SPA.

Letecké spojenie medzi Irakom a Saudskou Arábiou bolo prerušené v roku 1990, keď niekdajší iracký prezident Saddám Husajn obsadil Kuvajt. Napätie vo vzťahoch medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a prevažne šíitskými vládami v Bagdade panovalo aj po zvrhnutí Saddáma Husajna. Až v roku 2015 otvorila Saudská Arábia v Iraku ambasádu. Tento rok vo februári navštívil Bagdad saudský minister zahraničia Ádil Džubajr a v júni prišiel iracký premiér Hajdar Abádí do Rijádu.

Saudská Arábia sa, rovnako ako Spojené arabské emiráty, snaží získať priazeň Bagdadu v snahe zastaviť rastúci regionálny vplyv Iránu. Saudská vláda v októbri oznámila, že plánuje s Irakom založiť spoločnú obchodnú komisiu. V auguste obe krajiny zverejnili plán otvoriť pre obchod pozemný hraničný prechod Arar, ktorý bol uzavretý od roku 1990.

Prvou saudskou leteckou spoločnosťou, ktorá obnovila spojenie s Irakom, sú nízkorozpočtové aerolínie Flynas. Do irackej metropoly a ďalších destinácií začali lietať v polovici októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Saudská Arábia