Samsung strojnásobil štvrťročný zisk, zabrala divízia čipov

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung Electronics v treťom štvrťroku prekonal rekordný výsledok z minulého kvartálu vďaka príjmom z predaja pamäťových čipov.

31.10.2017 09:04
debata (1)

Prevádzkový zisk stúpol o 150 percent na 14,5 bilióna juhokórejských wonov (viac ako 11 miliárd eur), uviedla firma. O 30 percent na 62 biliónov wonov sa zvýšili tržby. Oba výsledky potvrdili predchádzajúce odhady. Samsung taktiež s okamžitou platnosťou dosadil nových manažérov do čela troch hlavných divízií.

Spoločnosť tiež oznámila, že v rokoch 2018 až 2020 vyplatí na dividendách 29 biliónov wonov. Najväčší podiel na výsledku mala čipová divízia, ktorej sa podarilo dosiahnuť prevádzkový zisk desať biliónov wonov. Vďaka čipovému boomu by Samsung podľa analytikov mohol zaznamenať rekordný zisk za celý tento rok, pretože aj výhľad na štvrtý štvrťrok je veľmi priaznivý, a to nielen kvôli čipom, ale dobre predávať sa majú aj obrazovky OLED.

Skvelý výkon Samsungu spôsobil nebývalý rozmach odvetvia pamäťových čipov, ktorý analytici nazývajú „pamäťový supercyklus“. Zvýšený záujem o prístroje s pripojením k internetu a mobilné dáta vytvoril vysoký dopyt po pamäťových serveroch, ktoré uchovávajú, analyzujú a spracovávajú dáta v dátových centrách. Pretože ponuka týchto zariadení je obmedzená, vzrástli za posledný rok ich ceny.

Samsung je najväčším výrobcom pamäťových čipov, chytrých telefónov a televízorov na svete. V polovici októbra ponúkol napriek vynikajúcim výsledkom spoločnosti rezignáciu jej šéf Kwon O-hjon. Vedenie podniku chce prenechať mladšej generácii. Kríza v Samsungu sa tak prehlbuje, pretože v auguste bol za korupciu a úplatkárstvo odsúdený k päťročnému trestu väzenia dedič skupiny Samsung Group I Če-jong.

Aby sa spoločnosť z tejto krízy vymanila, v utorok do čela troch hlavných divízií s okamžitou platnosťou uviedla novú trojicu manažérov vo veku 56 až 59 rokov a výmenu chystá aj na poste predsedu predstavenstva. Štruktúru triumvirátu Samsung meniť nemieni. Zmeny vo vedení predstavenstva by mali nastať v marci po rokovaní valného zhromaždenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung