Vrtochy počasia zaskočili vodičov

Uplynulý víkend v severných oblastiach Slovenska miestami napadlo až 50 centimetrov snehu.

31.10.2017 10:00
donovaly počasie sneh Foto: ,
Včera sa na zasnežených Donovaloch dostali k slovu pluhy. Jazdiť v takýchto podmienkach na letných pneumatikách je veľmi riskantné.
debata (4)

Silný vietor vyčíňal na celom území krajiny, pričom komplikácie vznikali najmä v doprave. Poisťovne rátajú škody v desiatkach tisíc eur. Cesty na západe Slovenska blokovali najmä spadnuté stromy, v okolí Tatier spôsoboval problémy najmä sneh. Mnoho vodičov vyrazilo počas uplynulého víkendu na návštevu cintorínov na letných pneumatikách.

V súčasnosti na Slovensku neplatí presne stanovený dátum, odkedy sú vodiči povinní mať na svojom aute zimné pneumatiky. "Zákon pre vodičov osobných áut neukladá žiaden pevný termín, odkedy musia mať na vozidle zimné pneumatiky. Vyplýva to z trasy, ktorou budú prechádzať, a z predpokladu výskytu snehu, ľadu alebo námrazy na nej, v závislosti od ročného obdobia,“ informuje tlačový odbor ministerstva vnútra. Používanie zimných pneumatík upravuje zákon o cestnej premávke, pričom rezort vnútra pre denník Pravda neuviedol, či plánuje zaviesť povinnosť viazanú aj na konkrétny dátum. V susednom Rakúsku sú zimné pneumatiky povinné pre automobily s hmotnosťou do 3,5 tony v období od 1. novembra do 15. apríla. V Česku musia mať vodiči takisto zimné pneumatiky v prípade, že na ceste je ľad, sneh alebo panujú zimné klimatické podmienky.

V nedeľu vodiči jazdiaci po severnom Slovensku zimné obutie potrebovali. Na diaľnici D1 v okolí Štrby takmer počas celého dňa snežilo. Večer krátko pred dvadsiatou hodinou bolo na vozovke v smere na Liptovský Mikuláš niekoľko centimetrov snehu. Na horskom priechode Donovaly sa šmýkali kamióny, pričom neďaleký horský priechod Čertovica bol pre vozidlá s letnými pneumatikami len ťažko prejazdný.

"V súvislosti s veterným počasím počas víkendu (28. a 29. októbra 2017) nahlásili klienti poisťovni Kooperativa k dnešnému poludniu takmer 60 škôd na majetku vrátané áut. Výška plnení je predbežne stanovená na 62-tisíc eur,“ informuje hovorkyňa poisťovne Kooperativa Zuzana Wagnerová.

Vietor vyčíňal najmä na západnom a severnom Slovensku. V Bratislave boli zatvorené všetky cintoríny a silný vietor strhol strechu na jednej z lamačských škôl. Stromy padali nielen na cesty, ale aj na elektrické vedenia. Elektrina vypadla celkovo v približne 90-tisíc odberných miestach na strednom Slovensku. Ďalšie tisícky domácností boli bez elektriny v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom, Prešovskom alebo Košickom kraji. Bez elektriny boli obyvatelia miest a obcí aj niekoľko hodín.

"V oblasti stredného Slovenska nás v nedeľu najviac potrápili výpadky na vedeniach vysokého napätia. Spolu sme ich zaevidovali približne 30. Na príčine boli najmä stromy, ktoré popadali na vedenie a poškodili vodiče. V niektorých prípadoch vietor polámal aj stĺpy. Situácia mala charakter kalamity prakticky vo všetkých oblastiach, ktoré spravuje Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D), pričom najhoršia situácia bola na hornom Považí a Kysuciach,“ povedal Radomír Rajčáni, riaditeľ divízie Prevádzka a údržba energetických zariadení SSE-D.

Obyvatelia nahlasovali škody aj v pondelok. "Klienti nám odvčera nahlásili približne 120 škôd po silnom vetre na svojom majetku a hlásenia neustále pribúdajú. Poškodení najčastejšie hlásia strhnuté strechy, zrolované plechy, poškodené strešné krytiny, ďalej poškodené omietky, fasády, odkvapové ríny a izolácie na domoch, spadnuté ploty, poškodené okenice, sieťky na oknách, poškodené a spadnuté komíny. Klient z okresu Šaľa nám dokonca nahlásil spadnutú platňu na náhrobnom pomníku,“ informuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz.

Podľa jej slov celková výška škôd zatiaľ nie je vyčíslená, no jednotlivé škody sú odhadované v stovkách až tisíckach eur. Hlásenia poisťovni prichádzajú z celého Slovenska. Najviac z okresov Galanta, Bratislava, Dunajská Streda, ale aj z Trenčína, Levíc, zo Zlatých Moraviec, z Vranova nad Topľou, Nitry a zo Žiliny.

Bilancia po nedeľňajšom ničivom vetre

  • Poisťovňa Kooperativa zaznamenala 60 škôd s predbežnou výškou plnenia 62-tisíc eur.
  • Poisťovňa Allianz eviduje približne 120 škôd.
  • Na strednom Slovensku bolo bez elektriny 90-tisíc odberných miest.
  • Najviac hlásení o škodách Allianz prijal z okresov Galanta, Bratislava a Dunajská Streda.
  • V okolí Tatier sa počas celej nedele tvorili snehové jazyky.
  • Pod snehom skončila aj časť severnej diaľnice D1.
  • Niekoľko ciest po celom Slovensku bolo neprejazdných pre popadané stromy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #počasie