Slováci sú schopní odložiť si mesačne 106 eur

Slováci si dokážu odložiť 106 eur mesačne. Vyplynulo to z prieskumu Slovenskej sporiteľne, ktorý pre ňu uskutočnila spoločnosť IMAS International v júli tohto roka prostredníctvom telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov vo veku nad 15 rokov.

01.11.2017 16:11
debata (2)

V minuloročnom prieskume to bolo o deväť eur menej. Každý šiesty Slovák je schopný odložiť si mesačne viac ako 200 eur.

Spolu s dobrým ekonomickým rastom pokračuje podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej dynamickým tempom oživenie trhu práce. “Pokračuje dobrý rast zamestnanosti, klesá miera nezamestnanosti a rastú nominálne aj reálne mzdy. Celkovo tieto priaznivé podmienky pomáhajú zvyšovať disponibilný príjem domácností, ktoré následne časť použijú na spotrebu a časť si môžu usporiť,” uviedla Muchová.

Viac ako pätina Slovákov si sporí či investuje viac ako pred dvomi či tromi rokmi. Polovica Slovákov si odkladá mesačne rovnakú sumu ako v nedávnej minulosti. Horšie je na tom 27 % respondentov. Najčastejším dôvodom sú vyššie životné náklady pri nezmenenom príjme, nižší príjem domácnosti, odchod do dôchodku či vyššie výdavky na rodinu, napríklad z dôvodu narodenia dieťaťa.

Najčastejšou motiváciou, prečo si Slováci odkladajú peniaze, je finančná rezerva či prípad núdze. Vyjadrilo sa tak 94 % opýtaných. Okrem toho si Slováci sporia či investujú aj pre iné dôvody. Na menšie či väčšie nákupy alebo na rekonštrukciu vlastného bývania, vyjadrilo sa tak 70 % respondentov. Dve tretiny zo Slovákov si zároveň odkladajú, aby si mohli dovoliť kúpiť niečo neskôr, bez konkrétneho cieľu. Na lepší príjem v starobe či skorší odchod do dôchodku si odkladajú takmer tri pätiny Slovákov. Na dovolenku si sporí 29 % Slovákov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie