Zákon o verejnom obstarávaní má byť rýchlejší a efektívnejší

Zefektívnenie, zjednodušenie, zjednotenie a zrýchlenie postupov verejného obstarávania by mala umožniť novela zákona o verejnom obstarávaní s účinnosťou od 1. novembra.

01.11.2017 18:58
debata

Zmeny odsúhlasené parlamentom 14. septembra majú zároveň znížiť administratívnu záťaž a odstrániť niektoré problémy. Novelu predložili poslanci za Most-Híd a doplnili pozmeňujúce návrhy na základe odporúčaní zo spoločnej správy parlamentných výborov.

Finančný limit pre podlimitné (malé) zákazky na nákup potravín pre zariadenia školského stravovania sa podľa výnimky zvýši zo 40 tisíc na dvestotisíc eur, čo by malo zjednodušiť nákup potravín. Školské stravovacie zariadenia by tak mohli viacej využívať ponuky regionálnych výrobcov a overených dodávateľov. Tento limit sa v prípade nákupu potravín na základe pripomienky z rokovania vlády a návrhov zo spoločnej správy bude týkať aj zariadení pre seniorov, domovov sociálnych služieb, alebo zariadení podľa osobitného predpisu, ak poskytujú stravovanie. Doterajšie finančné limity pre tieto zákazky sa zjednocujú vo výške 50 tis. eur.

Päťnásobné zvýšenie limitu kritizovalo hnutie OĽaNO ako neadekvátne a žiadalo zvýšenie iba na dvojnásobok, teda na 80 tis. eur. Zároveň navrhovalo rozšíriť pôsobnosť limitu pre potraviny okrem škôl na nemocnice a sociálne zariadenia.

Novela by mala zatraktívniť dynamický nákupný systém ako rýchlejšiu a flexibilnejšiu formu verejného obstarávania, a to zavedením možnosti uzatvárať rámcové dohody aj pri tomto spôsobe obstarávania. „Zásadnou zmenou návrhu je zjednodušenie postupu v prípade podlimitných zákaziek. Návrh dopĺňa možnosť zadávania podlimitnej zákazky bez elektronického trhoviska aj na bežne dostupné tovary, služby alebo stavebné práce,“ priblížil poslanec Peter Antal (Most-Híd).

Cez dynamický nákupný systém nebude možné zadať koncesiu. Využitím tohto spôsobu bude možné uzavrieť rámcovú zmluvu najviac na dvanásť mesiacov, len s jedným hospodárskym subjektom a bez možnosti opätovného otvorenia súťaže. Pri dynamickom nákupnom systéme bude možné využívať obdobné inštitúty, aké používa elektronické trhovisko.

Novela v prípade podlimitných zákaziek umožňuje použitie jednoobálkového systému ponúk alebo zmenu poradia pri vyhodnocovaní dokumentov. Verejní obstarávatelia a obstarávatelia budú mať možnosť voľby, či uprednostnia vyhodnotenie splnenia podmienok účasti v prípade uchádzačov, ktorí sa umiestnili na prvom až treťom mieste v poradí, alebo iba v prípade uchádzača na prvom mieste. Mali by pritom vychádzať z charakteru a potrieb jednotlivého druhu zákazky.

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia by mali využívať už existujúci register referencií, čím sa zjednotí ich postup a uľahčí účasť hospodárskych subjektov na verejnom obstarávaní.

Novela zároveň rozširuje výnimku z pôsobnosti zákona na zadávanie podlimitnej zákazky a zákazky s nízkou hodnotou, a to na vytvorenie a dodanie výsledkov vlastnej tvorivej duševnej činnosti. Ide aj o dielo výtvarného a úžitkového umenia. Zmierni sa úprava a odbúra administratíva pri zadávaní všetkých druhov zákaziek medzi subjektmi, ktoré hospodária so zdrojmi štátneho rozpočtu. Ide o prípady, keď sú na strane odberateľa a poskytovateľa štátne orgány, jeho rozpočtové a príspevkové organizácie.

Výnimka zo zákona sa bude týkať aj zákaziek na tvorbu, vydanie a nákup učebníc, učebných textov a pracovných zošitov na vzdelávanie na sústavnú prípravu na povolanie. Zmena je aj pre zákazky s nízkou hodnotou a podlimitné zákazky na poskytnutie služieb, kde je odberateľom verejný obstarávateľ a dodávateľom verejná vysoká škola. Umožní to využiť odborné skúsenosti a znalosti zástupcov akademickej obce v prospech verejných obstarávateľov, na základe čoho by bolo možné obstarávať odborné služby ekonomicky výhodnejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie