Úložisko rádioaktívnych odpadov v Mochovciach je naplnené na 70 %

Republikové úložisko rádioaktívnych odpadov v Mochovciach sa pomaly napĺňa. Ako informovala Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), v súčasnosti je kapacita úložiska zaplnená zhruba na 70 %.

06.11.2017 10:39
debata (1)

Do úložiska sa zmestí 7 200 kusov vláknobetónových kontajnerov, pričom v októbri JAVYS uložil päťtisíci kontajner. „V kontajneri boli do bezpečnej formy fixované a upravené nízkoaktívne rádioaktívne odpady,“ dodala hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Od roku 2016 spoločnosť JAVYS v areáli mochoveckého úložiska realizuje projekt výstavby ďalších úložných kapacít pre 3 600 kusov kontajnerov. „Plánovaným termínom ich uvedenia do prevádzky je rok 2019,“ konštatovala Žiaková.

Štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť zabezpečuje na Slovensku činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #jadro #JAVYS