Dombrovskis: Únia musí vystupňovať boj proti daňovým únikom

Európska únia musí vystupňovať boj proti daňovým únikom. V reakcii na aktuálne zverejnenie dokumentov, ktoré majú dokazovať masívne presúvanie ziskov do daňových rajov, to uviedol v pondelok podpredseda EK zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis.

06.11.2017 15:54
debata

Toto úsilie si vyžaduje spoluprácu všetkých členských štátov EÚ, pretože chýbajúce daňové príjmy sú problém, ktorý sa týka každého, povedal Dombrovskis pred začiatkom zasadnutia skupiny ministrov financií eurozóny v Bruseli. V boji proti daňovým únikom už podľa neho EÚ vykonala veľa práce.

Podpredseda EK pritom poukázal na smernicu o boji proti praniu špinavých peňazí alebo na nové pravidlá, na základe ktorých majú mať členské štáty k dispozícii všetky potrebné informácie o záväzných daňových stanoviskách vydaných nadnárodným spoločnostiam v ostatných krajinách EÚ.

Obrovské množstvo čerstvo uniknutých dokumentov, ktoré zverejnilo počas víkendu Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) má dokazovať, ako vplyvní a mimoriadne bohatí ľudia vrátane tých, ktorí spravujú majetok britskej kráľovnej, tajne investujú v offshore daňových rajoch. Dokumenty ukazujú, že americký minister obchodu má podiel vo firme obchodujúcej s Rusmi, na ktorých sa vzťahujú sankcie USA. Informuje o tom britský portál bbc.com.

Uniknuté dokumenty označené ako Paradise Papers väčšinou pochádzajú z jednej poprednej firmy pôsobiacej v offshore financiách. Paradise Papers ukazujú, že približne 10 mil. libier (GBP) zo súkromných peňazí britskej kráľovnej bolo investovaných v offshore oblastiach. Do fondov na Kajmaních ostrovoch a na Bermudách ich vložilo kráľovniné Lancasterské vojvodstvo. Portál bbc.com konštatuje, že na týchto investíciách nie je nič nelegálne a nenaznačujú, že kráľovná sa vyhýba daniam, ale môže sa vynárať otázka, či by kráľovná mala investovať v offshore oblasti.

Portál bbc.com ďalej píše, že americký minister obchodu Wilbur Ross si podľa uniknutých dokumentov ponechal podiel v spoločnosti, ktorá zarába milióny dolárov ročne pri preprave ropy a plynu pre ruskú energetickú firmu. K akcionárom firmy pritom patrí aj zať Vladimira Putina a dvaja ľudia, na ktorých sa vzťahujú americké sankcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #dane #Európska únia