Ceny ropy naďalej stúpajú, sú na dvojročných maximách

Ceny ropy začali týždeň ďalším rastom a posunuli sa na viac ako dvojročná maximá. K ich rastu novo prispieva i víkendová protikorupčná razia v Saudskej Arábii, ktorá má podľa analytikov pomôcť upevniť moc korunnému princovi Muhammadovi bin Salmanovi. K rastu cien ale pomáhajú aj dôkazy, že sa postupne vyrovnáva ponuka a dopyt.

07.11.2017 08:10
debata (15)

V pondelok podvečer barel severomorskej ropy Brent pridával 1,1 percenta na 62,75 dolára. Uzavrel až na 64,27 dolára, čo je o 3,5 percenta viac. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase stála 55,95 USD a vykazovala rast o 0,6 percenta. Uzavrela na 57,35 dolára, čo je o 3,1 percenta vi­ac.

Saudský korunný princ cez víkend založil protikorupčný výbor, ktorý potom nechal zatknúť 11 princov, ministrov súčasnej i minulej vlády a niekoľko prominentných podnikateľov. Rijád chystá rozsiahle zmeny vo fungovaní ekonomiky, okrem iného chce odpredať podiel v štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco.

Americké ťažobné firmy zatiaľ naďalej obmedzujú počet aktívnych vrtov. Štatistika za minulý týždeň ukázala, že ich zavreli osem, čo bolo najviac od vlaňajšieho mája. Aktuálne je tak v USA v prevádzke 729 vrtných súprav.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa