Ľudia podstatne viac míňajú, tržby obchodníkov vzrástli o 7,4 %

Rast tržieb v maloobchode sa v septembri zrýchlil. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) sa totiž v deviatom mesiaci medziročne zvýšili o 7,4 %, čo oproti augustu znamenalo zrýchlenie dynamiky o 1 percentuálny bod.

07.11.2017 10:20
debata

V priemere za tri štvrťroky tohto roka tak tržby v maloobchode na Slovensku stúpli medziročne o 6,4 %. V medzimesačnom porovnaní v septembri oproti augustu boli maloobchodné tržby vyššie o 0,8 %.

Štatistici pritom zaznamenali na medziročnej báze nárast tržieb vo väčšine činností maloobchodu. Najvýznamnejší nárast zaknihovali v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov a to až o 27,6 % a taktiež v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 5 %. Pokles tržieb vykázali prevádzky v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 2,6 % a v maloobchode v stánkoch a trhoch o 9 %.

Z ostatných segmentov vnútorného trhu vzrástli v septembri medziročne tržby vo veľkoobchode o 4,1 % a v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov dokonca o 11,3 %. Naopak v ubytovaní sa tržby oproti vlaňajšiemu septembru znížili o 0,5 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,3 %. Medzimesačne stúpli tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 4,5 %, kým v reštauráciách a pohostinstvách oproti augustu tržby klesli o 2,7 %, vo veľkoobchode o 1,9 % a v ubytovaní o 0,3 %.

Za deväť mesiacov tohto roka tak predaj a oprava motorových vozidiel a motocyklov zaznamenali medziročný nárast tržieb o 9,6 % a tržby vo veľkoobchode sa zvýšili o 5,7 %. Oproti trom kvartálom vlaňajška vzrástli aj tržby v ubytovaní o 2,5 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 7,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod