Katalánsko môže prísť o pol miliardy dolárov od turistov

Španielskemu regiónu Katalánsko hrozí v štvrtom kvartáli tohto roka výpadok príjmov z turizmu v sume 500 mil. USD, keďže sa znížil počet ciest do regiónu pre neistotu vyvolanú sporným referendom o nezávislosti.

07.11.2017 12:39
debata (10)

Výkonný riaditeľ katalánskej rady pre turizmus Patrick Torrent v rozhovore pre agentúru AP počas londýnskeho veľtrhu cestovného ruchu World Travel Market povedal, že región pravdepodobne v štvrtom kvartáli zaznamená pokles počtu turistov o 10 až 12 percent.

Záverečný kvartál sa na celoročných príjmoch Katalánska z turizmu podieľa približne 15 percentami. Rozsah poklesu počtu turistov podľa Torrenta bude znamenať výpadok príjmov v sume zhruba 450 mil. eur. Napriek predpokladanému oslabeniu v štvrtom kvartáli región podľa výkonného riaditeľa katalánskej rady pre turizmus smeruje k tomu, že príjmy z turizmu za celý tento rok budú vyššie ako vlani. Očakáva sa pritom, že v budúcom roku príjmy opäť stúpnu. Avšak jasnejšie v tejto otázke bude na prelome rokov, kedy sa realizuje väčšina predbežných rezervácií.

Torrent vyzval všetkých účastníkov nadchádzajúcich demonštrácií v Katalánsku pred predčasnými regionálnymi voľbami, aby zachovali pokojný priebeh a dodržiavali zákony. „Je dôležité povedať, že naše ulice sú normálne, naše reštaurácie pracujú ako zvyčajne,“ povedal Torrent.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #turizmus