Mexiko vyrobilo rekordný počet áut, vývoz do USA stúpol

Výroba áut v Mexiku stúpla v októbri na rekordných 365 111 vozidiel, čo bolo o 11,1 percenta viac ako vlani. Predaj áut na domácom trhu však klesol o viac ako desať percent, zatiaľ čo vývoz, prevažne do Spojených štátov, stúpol o 12,7 percenta. Vyplýva to z údajov, ktorý zverejnil mexický zväz automobilového priemyslu AMIA.

09.11.2017 06:44
debata

Rastúci automobilový priemysel sa stal hlavným pohonom rastu mexickej ekonomiky. Krajina sa stala vývozným centrom automobiliek aj vďaka Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA). Výrobcov áut láka do krajiny lacná pracovná sila a početné dohody o voľnom obchode.

Mexický automobilový priemysel je však tŕňom v oku americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Ten už vo svojej predvolebnej kampani kritizoval americké automobilky, že presúvajú pracovné miesta do zahraničia, a pohrozil uvalením vysokých ciel na prípadný dovoz automobilov vyrobených v Mexiku.

Domáci predaj áut sa v októbri znížil už piaty mesiac za sebou, a to o 10,2 percenta na 123 318 vozidiel. K poklesu zrejme prispela vyššia inflácia a úrokové sadzby, ktoré majú dopad hlavne na strednú triedu, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #automobilky