Pavelka: Bohatí budú ešte dlho platiť nižšie dane

Svetové spoločenstvo môže zastaviť čierne daňové raje, ktoré odmietajú výmenu informácií a ukrývajú špinavé peniaze. "No zamedziť bohatým ľuďom platenie nízkych daní zriaďovaním sídiel v takzvaných bielych daňových rajoch Európskej únie bude oveľa ťažšie a je to beh na dlhé trate,“ povedal pre Pravdu Ľuboš Pavelka, docent na Katedre medzinárodného obchodu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

10.11.2017 09:00
debata (3)

Daňové raje profitujú zo schránkových spoločností a nechcú zverejniť údaje o majiteľoch. Zmení sa niečo po kauze Paradise Papers?

Krajiny združené v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa už koncom roka 2014 dohodli na vzájomnej výmene informácií o rôznych druhov príjmu a majetku. Na výmenu údajov o konkrétnych ľuďoch nie je potrebný súhlas súdu a už túto jeseň sa po prvý raz vymenia údaje za rok 2016. Aj to môže byť jeden z dôvodov zverejnenia najnovších údajov o kontách vysokopostavených ľudí zapletených v kauze Paradise Papers. O pár týždňov už tieto údaje nemusia byť tajomstvom, a preto investigatívni novinári prezentujú svoje zistenia. Pripravovaná výmena informácií sa bude týkať konkrétnych majetkových aktív a vlastníkov kapitálu. K výmene informácií sa pridali aj veľké krajiny nachádzajúce sa mimo OECD a výmenu informácií dnes už odmieta len pár menších daňových rajov. Na tieto štáty si medzinárodné spoločenstvo môže dovoliť vyvinúť väčší tlak, ktorý ich nakoniec prinúti zverejniť utajované informácie.

Môže daňové raje prinútiť k spolupráci obmedzenie pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky?

Krajiny si určite dobre rozmyslia, či budú riskovať stratu medzinárodnej pomoci a aj naďalej zostanú daňovým rajom. Zároveň tieto tvrdé opatrenia zabránia vzniku nových daňových rajov v rozvojových krajinách tretieho sveta. Napríklad obmedzenie prísunu liekov alebo inej humanitárnej pomoci môže miestnym vládam narobiť vážne problémy. Po uplatnení tvrdých sankcií si preto každý štát dobre rozmyslí, či sa stane novým daňovým rajom a prísne sankcie naozaj môžu prispieť k zaplátaniu mnohých daňových dier.

Európska únia tiež pripravuje čiernu listinu daňových rajov. Môže to v praxi pomôcť?

Áno, ak budú prijaté konzekvencie pre štáty zaradené na čiernej listine. Výmenu informácií napríklad dlhodobo odmieta Hongkong a reálne môže pomôcť, ak sa firmy so sídlom v tomto daňovom raji nebudú môcť zúčastňovať na medzinárodných tendroch.

Myslí však Európska komisia vážne boj proti daňovým rajom, keď jej šéf Jean-Claude Juncker ešte ako predseda luxemburskej vlády podpísal s nadnárodnými korporáciami dohody o platení nízkych daní a v srdci Európy vytvoril daňový raj?

Treba rozlišovať medzi čiernymi a bielymi daňovými rajmi. Biele daňové raje na rozdiel od čiernych nemajú problém s výmenou informácií a firmy, ale aj úspešných športovcov lákajú na nízke dane. Pre možnosť legálneho platenia nízkych daní má aj najlepší slovenský cyklista Peter Sagan trvalý pobyt v Monaku. Európska únia určite musí najprv zaplátať veľké diery v čiernych daňových rajoch a potom sa môže pokúsiť obmedziť biele daňové raje. No obávam sa, že to bude boj s veternými mlynmi, lebo napríklad Írsko sa len tak ľahko nevzdá nízkych daňových sadzieb a nízke dane budú brániť aj ďalšie členské krajiny EÚ.

Vo vznikajúcom jadre Európskej únie majú byť daňové pásma, a to napríklad v rozmedzí od 19 do 26 percent. Pomohlo by to v boji proti daňovým rajom?

Harmonizácia daní sa skončí obrovským fiaskom, a to z jedného – jediného dôvodu. Medzi daňovými systémami jednotlivých štátov Európskej únie existujú obrovské rozdiely. Napríklad niekde sa nehnuteľnosti odpisujú 20 rokov. U nás na Slovensku sa kancelárske priestory dajú odpísať za 40 rokov a v susednom Rakúsku až za 67 rokov. Dnes máme v Európe totálny chaos v odpisových sadzbách jednotlivých majetkových aktív. Ďalej na Slovensku sme napríklad ešte do roku 2016 nemali daň z dividend a aktuálne tento príjem zdaňujeme 7-percentnou daňou. V susednom Rakúsku je táto daň vo výške 25 percent.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #Európska komisia #daňové úniky #Paradise Papers