V USA budú hlasovať o výraznom znížení daní

Americká Snemovňa reprezentantov bude počas budúceho týždňa hlasovať o republikánskom návrhu rozsiahlej daňovej reformy, ktorá má znížiť korporátnu daň z 35 na 20 percent.

10.11.2017 07:30
debata (5)

Vo štvrtok to po rokovaní snemovne výboru pre finančné zákonodarstvo, ktorý plán zmeny daňového systému schválil, vyhlásil vodca republikánskej väčšiny v snemovni Kevin McCarthy.

Okrem návrhu snemovne pracujú na vlastnom pláne daňovej reformy aj republikánski senátori, ktorí predstavili svoju verziu. Ich koncept sa ale od toho zo snemovne, ktorý bol zverejnený pred týždňom, zásadne líšia.

Biely dom v reakcii na štvrtkové hlasovanie vo výbore snemovne uviedol, že to je významný krok k historickému zníženiu daňovej záťaže pre americký ľud. Dodal, že práca na presadzovaní reformy sa nekončí, ale verí, že sa ju podarí schváliť ešte v tomto roku. Minister financií Steven Mnuchin vzápätí vyhlásil, že sa teší na to, keď sa v decembri podarí zákon o reforme daní predložiť prezidentovi Donaldovi Trumpovi na podpis.

Biely dom podľa Reuters tiež oznámil, že Trump návrh senátnych republikánov oceňuje. Koncept podľa AP predstavil senátny výbor pre finančné záležitosti, ktorý o ňom bude hlasovať v budúcom týždni. Celý Senát potom návrh bude posudzovať v decembri.

Kým plán kongresmanov počíta so znížením daňových pásiem pre jednotlivca zo siedmich na štyri, senátori počet pásiem podľa Reuters nemenia, chcú ale v prípade toho najvyššieho znížiť daňovú sadzbu na 38,6 percenta. Republikáni zo snemovne pritom počítajú s najvyššou sadzbou 39,6 percenta.

Hlavnou požiadavkou prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zmeny v daňovom systéme sľúbil voličom, bolo zníženie dane z príjmov právnických osôb z 35 percent na 20 percent. Senátny návrh s touto výškou rovnako ako snemovňa počíta, ale jej zavedenie o rok odkladá.

Návrh snemovne ruší dedičskú daň z miliónových majetkov, čo prospeje bohatým Američanom, Senát ju odvolať síce nechce, pre oslobodenie z nej ale navrhuje zdvojnásobenie hranice zo súčasných 5,6 milióna dolárov pre jednotlivcov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #USA