Priemysel v septembri medziročne rástol o 2,3 %

Priemyselná produkcia v septembri medziročne vzrástla o 2,3 %. Vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,7 %, priemyselnej výrobe o 1,8 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 6,6 %. V piatok o tom informoval Štatistický úrad SR.

10.11.2017 10:00
debata

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste produkcie, najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,3 %. Vzrástla aj dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,7 %, či ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 10 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,8 %, či vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,6 %.

Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v septembri oproti augustu zvýšila o 0,9 %. Od začiatku tohto roka vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 4,2 %, v tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,3 % a v priemyselnej výrobe o 4 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 1,5 %.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom deväťmesačnom raste produkcie, bolo najvýznamnejšie zvýšenie vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,5 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu to bol rast o 7,3 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,5 %. Produkcia najvýraznejšie klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,8 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel