Na kongrese ITAPA sa stretnú špičky štátnej digitalizácie krajín V4

Aké sú výsledky akčného plánu na zvýšenie transparentnosti v čerpaní eurofondov a kedy sa reálne rozbehnú projekty eGovernmentu.

10.11.2017 14:05
debata (1)

Aj na tieto otázky by mal dať odpoveď podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini vo svojom príhovore v rámci 16. ročníka Medzinárodného kongresu ITAPA 2017 s podtitulom Technology & HumanITy, ktorý sa uskutoční 14. a 15. novembra. O svojich výsledkoch, ako aj o slovenskom pohľade na digitálny trh bude v Bratislave historicky prvýkrát diskutovať s predstaviteľmi štátnej informatizácie a eGovernmentu zo všetkých krajín Visegrádskej štvorky (V4).

Z Poľska príde štátny tajomník Krzysztof Szubert, ktorý je zastupujúcim ministrom pre informatizáciu a zároveň je vládnym splnomocnencom pre jednotný digitálny trh. Prezentovať bude výsledky vlastnej štúdie, ktorá dokazuje, že krajiny V4 majú reálnu šancu zvýšiť rast na základe intenzívnejšieho využívania dát. Vo svetle týchto poznatkov sa vyslovuje za užšiu spoluprácu v oblasti digitalizácie vo V4.

S jeho názorom sa stotožňuje aj koordinátor digitálnej agendy z Úradu vlády Českej republiky Ondřej Malý. Hovorí o tom, že Česko a ani žiaden iný štát nemôže byť digitálnym ostrovom a postupovať v elektronizácii samostatne, pričom sa vyslovuje jednoznačne za spoluprácu na úrovni V4, ako aj na celoeurópskej úrovni.

Štvoricu spíkrov z regiónu V4 doplní zástupca Maďarska Ákos Péter Mernyei, námestník štátneho tajomníka pre EÚ a medzinárodné vzťahy. Vo svojej prednáške sa bude venovať najmä nutnosti koordinácie medzi ministerstvami v oblasti informatizácie a zároveň načrtne, ako by mohli krajiny v rámci V4 spolupracovať intenzívnejšie na lepšom presadení spoločných záujmov.

Tak, ako je už tradíciou, na ITAPA sa stretne IT komunita, ktorá bude debatovať o smerovaní digitalizácie, a to nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Efektivitou verejnej správy, zhodnotením vývoja informatizácie a strategickým smerovaním eGovernmentu sa bude zaoberať aj Výročný okrúhly stôl v stredu 15. novembra, ktorý už štandardne ukončuje dvojdňový Kongres ITAPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #e-Government #ITAPA