Transpacifické partnerstvo bude pokračovať aj bez USA

Ministri obchodu 11 krajín z oblasti Ázie a Pacifiku v sobotu podľa agentúry AP oznámili, že dosiahli dohodu o pokračovaní Transpacifického partnerstva (TPP). Zmluva o vzájomnom voľnom obchode bola ohrozená po tom, keď sa z nej tento rok stiahli Spojené štáty.

11.11.2017 09:13
debata (3)

Ministri jedenástky sa zišli na okraj summitu krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorý sa koná vo vietnamskom prístave Danang. Vo vyhlásení vydanom v sobotu v skorých ranných hodinách oznámili, že bola dosiahnutá zhoda na „hlavných prvkoch“ zmluvy.

Ministri obchodu, japonský Tošimicu Motegi... Foto: Reuters, Kham
Japonsko, Vietnam, TPP Ministri obchodu, japonský Tošimicu Motegi (vpravo) a vietnamský Tran Tuan Anh, počas tlačovej konfrencie o zmluve o Transpacifickom partnerstve.

Podľa agentúry Reuters zmluva, označovaná po novom skratkou CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) bude platná, keď ju ratifikuje šesť z 11 členov.

Japonský minister hospodárstva Tošimicu Motegi uviedol, že z pôvodného dokumentu vypustili 20 sporných klauzúl, aby bolo možné dosiahnuť kompromis. Plán mal byť pôvodne schválený už v piatok, medzi účastníckymi krajinami ale panovali bližšie nespresnené rozpory.

Motegi tiež vyjadril nádej, že pokrok v rokovaniach medzi zmluvnými štátmi prispeje k tomu, aby sa k dohode vrátili tiež Spojené štáty.

Príkaz o odstúpení USA od Transpacifickej zmluvy (TPP) podpísal v januári americký prezident Donald Trump. Zmluvu uzavrela predchádzajúca americká administratíva prezidenta Baracka Obamu, ale Kongres USA ju neratifikoval.

Trump v piatok na summite povedal, že mnohostranné dohody „zväzujú jeho krajine ruky“ a nútia ju „vzdať sa svojej suverenity“. Americký prezident vyhlásil, že preferuje bilaterálne dohody, ktoré sú založené na vzájomnom rešpekte a znamenajú zisk pre obe strany. Zdôraznil tiež, že Spojené štáty už nebudú tolerovať nepoctivé obchodné praktiky a nenechajú sa v obchodných vzťahoch ďalej zneužívať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #TPP #transpacifická obchodná dohoda #CPTPP