Fitch zlepšila Maďarsku výhľad ratingu

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch revidovala výhľad dlhodobého emisného ratingu (IDR) Maďarska v zahraničnej a domácej mene zo stabilného na pozitívny a potvrdila ho na úrovni BBB-.

12.11.2017 14:12
debata (3)

Fitch očakáva, že verejný dlh krajiny do konca tohto roka klesne na 72 percent hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 74 percent HDP v minulom roku, čo bude znamenať už šiesty rok jeho poklesu. Podľa prognózy agentúry do roku 2019 sa maďarský verejný dlh zníži na 69 percent HDP.

Deficit verejných financií Maďarska podľa ratingovej agentúry stúpne, ale zostane na úrovni, pri ktorej bude verejný dlh klesať. Keďže v krajine sa blížia parlamentné voľby, ktoré budú v apríli 2018, Fitch predpokladá v tomto roku schodok verejných financií 2,1 percenta HDP a v budúcom roku na úrovni 2,3 percenta HDP. V minulom roku pritom bol iba vo výške 1,9 percenta HDP. Riziko väčšieho prehĺbenia deficitu v súvislosti s voľbami je však podľa agentúry obmedzené, keďže makroekonomické prostredie v krajine je dobré a vládna strana má vysokú podporu. V roku 2019 Fitch očakáva pokles schodku na úroveň 1,9 percenta HDP.

Agentúra ráta s tým, že maďarská ekonomika za celý tento rok posilní o 3,7 percenta a v budúcom roku o 3,5 percenta. Vlani sa hospodárstvo krajiny zväčšilo o 2,2 percenta. Motorom zrýchlenia ekonomického rastu Maďarska je podľa agentúry hlavne domáci dopyt. Spotrebu v krajine totiž podporuje dobrá situácia na trhu práce, rýchly rast miezd a obmedzená inflácia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Maďarsko