Uber dostane miliardovú injekciu

Konzorcium na čele s japonskou skupinou SoftBank Group a s americkou Dragoneer Investment Group plánuje investovať miliardy dolárov do americkej alternatívnej taxislužby Uber Technologies.

13.11.2017 09:19
debata

Bez ďalších podrobností to uvádza nedeľné vyhlásenie oboch spoločností. Podľa zdrojov agentúry Reuters ide o sumu okolo desať miliárd dolárov.

Konzorcium plánuje do nových akcií Uberu investovať zhruba jednu miliardu dolárov a od existujúcich investorov kúpiť akcie až za deväť miliárd USD. Dohoda zahŕňa aj zmeny vo vedení firmy.

Uber má teraz hodnotu 68,5 miliardy dolárov a z tohto ohodnotenia bude tiež vychádzať cena nových akcií. Cena sekundárneho odkúpenia od terajších akcionárov má byť nižšia.

Dlho očakávaná transakcia bola zverejnená už v októbri, ale bola odložená pre právney spor medzi investorom Benchmark Capital a spoluzakladateľom Uberu Travisom Kalanickom, ktorý bol v júni donútený odísť z funkcie generálneho riaditeľa. Spolonocnost Benchmark Kalanicka vinila, že vlani zadržiaval veľa dôležitých informácií získaných z predstavenstva, ako aj z úmyslu udržať si moc vo firme aj po rezignácii.

Kalanick, ktorý je stále jedným z najväčších akcionárov Uberu, v nedeľu dospel so spoločnosťou Benchmark ku konsenzu. Investícii tak dali zelenú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #Softbank