Amazon prijíma ďalších ľudí, strop nemá

Zdá sa, že americký gigant Amazon nemá problém s obsadením pracovných pozícií v nedávno otvorenom reverznom logistickom centre pri Seredi. Už dnes pracuje v závode viac ako tisíc zamestnancov. Tie pôvodne plánoval obsadiť v najbližších troch rokov. Nábory na nové posily pokračujú.

14.11.2017 12:07 , aktualizované: 15.11.2017 11:30
amazon Foto: ,
Nové logistické centrum spoločnosti pri Seredi. Na Slovensku podniká Amazon od roku 2011, keď v Bratislave otvoril centrum služieb, v ktorom zamestnáva 850 pracovníkov.
debata (17)

Závod s rozlohou viac ako 60-tisíc štvorcových metrov funguje už od októbra. „Už dnes tu zamestnávame viac ako tisíc zamestnancov na plný úväzok a prebieha nábor na obsadenie ďalších miest,“ povedal včera na oficiálnom predstavení centra generálny manažér centra Matt Green, ktorý v spoločnosti pôsobí viac ako 9 rokov a na Slovensko prišiel z Česka.

Podľa PR manažérky Amazonu Miroslavy Remenárovej v súčasnosti prebiehajú nábory na všetky vstupné pozície. „Využívame na to rôzne pracovné veľtrhy, robíme vlastné náborové kampane a spolupracujeme s úradmi práce.“ Aj v utorok začal v závode tréning asi dvadsiatich novoprijatých zamestnancov. „V tejto chvíli nemáme stanovené žiadne finálne čísla pre počet zamestnancov, ktoré by sme potrebovali dosiahnuť,“ odpovedal Green na otázku, koľko zamestnancov ešte plánujú prijať. Naberanie nových zamestnancov súvisí s požiadavkami zákazníkov a vývojom trhu.

Budova nového logistického centra Amazonu na... Foto: SITA, Martin Havran
amazon Budova nového logistického centra Amazonu na Slovensku počas slávnostného otvorenia centra v Seredi.

Amazon ponúka zamestnancom plat 920 eur v hrubom pri plnej dochádzke a zarátaní 20-percentného bonusu. Zamestnancom tiež ponúka ročnú odmenu a ďalšie zamestnanecké výhody. Tí, čo odrobia viac ako jeden rok, môžu využiť program zameraný na kariérny rozvoj. Spoločnosť v rámci neho uhrádza počas štvorročného obdobia až 95 percent všetkých nákladov na poplatky spojené so vzdelávaním.

V reverznom centre logistiky končia všetky objednané produkty, ktoré zákazníci z rôznych dôvodov vrátili alebo si ich neprevzali. „Tento servis poskytujeme v Seredi pre všetky európske krajiny,“ podotkol generálny manažér závodu. Hoci už má v centre pri Seredi pracovať viac tisíc ľudí, nefunguje v plnej prevádzke. Niektoré linky sú prázdne a stoja. Dobudované zatiaľ nie je ani oddelenie, ktoré je špeciálne určené pre výrobky Amazonu.

Na ktorom oddelení pracuje najviac zamestnancov sa podľa vedúceho prevádzkového manažéra Aleksandara Mackova nedá povedať. „U nás to takto nefunguje. Zamestnanci prechádzajú špeciálnym tréningom, v rámci ktorého sa pripravujú na prácu na rôznych oddeleniach,“ vysvetlil Mackov, ktorý prišiel s Greenom z Česka. Zamestnanci pracujú v dvojzmennej prevádzke s desaťhodinovým pracovným časom.

zväčšiť Pracovné priestory nového logistického centra. Foto: SITA, Martin Havran
amazon Pracovné priestory nového logistického centra.

Medzi zamestnancami bolo v utorok počuť najmä slovenčinu a češtinu. Green podotkol, že väčšina zamestnancov pochádza zo Slovenska. Problém pri obsadzovaní miest podľa neho nepociťujú. „Myslíme si, že naša ponuka pre zamestnancov je veľmi atraktívna,“ dodal. V regióne je pritom veľmi nízka miera nezamestnanosti. V okrese Galanta, kam Sereď patrí, dosiahla v septembri 2,48 percenta. Pod tri percentá majú aj okolité okresy Trnava a Hlohovec. Ak by sa aj uvoľnili pravidlá pre príchod zahraničných pracovníkov na slovenský pracovný trh, podľa Greena sa chcú aj naďalej sústrediť na získavanie ľudí zo Slovenska a regiónu, v ktorom pôsobia.

Primátor Serede Martin Tomčányi považuje investíciu za významnú pre celé Slovensko. „Dnes môžem povedať, že práca tu je. Nezamestnanosť je tu na úrovni 3 až 3,2 percenta, takže nikto nemôže povedať, že nemá robotu.“ Ďalšou výhodou je podľa neho spolupráca s Amazonom aj mimo pracovnej oblasti. „Na dvoch základných školách vytvorila spoločnosť elektronické knižnice s elektronickými čítačkami a knihami, aby u detí podporila čítanie. Doplnila ich anglickými a slovenskými titulmi klasických kníh. V druhej fáze bude projekt pokračovať na tretej základnej škole a jednej strednej škole.“ Sereď bude z príchodu internetového predajcu profitovať aj ekonomicky, napríklad cez daň z nehnuteľnosti. Na vyčíslenie týchto dosahov pre mesto je však podľa Tomčányiho skoro. Negatívom je podľa neho tlak na ubytovanie.

O vrátený tovar sa starajú v rámci závodu štyri oddelenia. Hneď na vstupe sa posudzuje na základe vopred stanovených kritérií. Ak je tovar v poriadku, putuje naspäť do predajných skladov. Ak má nejaké poškodenia, ale stále ho možno predať, pokračuje na ďalšie oddelenie. „Tieto výrobky sa potom predávajú so zľavou,“ vysvetľuje Mackov. Na treťom oddelení končia nepredajné výrobky. „Až 99 percent výrobkov je zero-waste, čo znamená, že nekončia na komunálnych skládkach,“ dodáva Mackov. Štvrté oddelenie bude slúžiť výlučne pre výrobky spoločnosti Amazon. Amazon spolu s bratislavskou firemnou kanceláriou zamestnáva na Slovensku viac ako 1 850 ľudí.

Článok z agentúry sme nahradili redakčným článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #Amazon #logistické centrum