Airbnb obmedzí prenájmy v centre Paríža, mestu to nestačí

Americký internetový sprostredkovateľ turistických prenájmov Airbnb obmedzí majiteľom domov v centre Paríža možnosť prenajímať svoje nehnuteľnosti jeho prostredníctvom na maximálne 120 dní v roku.

14.11.2017 20:18
debata

Podľa francúzskeho zákona ale takáto reštrikcia sa má vzťahovať na celé mesto, a preto utorkové firemné vyhlásenie vedenia parížsku radnicu zaskočilo.

„To je ohromné,“ zareagoval zástupca starostky Paríža Ian Brossat na ohlásené opatrenia, ktoré sa má od začiatku januára budúceho roka týkať štyroch štvrtí v centre mesta. To teda znamená, že v ostatných 16 parížskych štvrtiach sa zákon rešpektovať nebude, povedal agentúre AFP. Airbnb nové opatrenie prezentuje ako akt dobrej vôle, ale v skutočnosti ide o porušenie zákona, dodal.

Airbnb dlhodobo čelí kritike, že prispieva k zvyšovaniu cien nehnuteľností a zhoršuje situáciu na trhu s bývaním v mestách. Podobné obmedzenia preto už zaviedli v Londýne a v Amsterdame.

Paríž ako najnavštevovanejšie mesto sveta je pre firmu zásadným trhom, Airbnb tu ponúka 65 000 možností ubytovania u súkromných osôb. Celá Francúzsko je potom druhým najväčším trhom platformy po Spojených štátoch. Parížska radnica zavádza od 1. decembra povinnú registráciu pre všetkých, ktorí chcú svoju nehnuteľnosť prenajímať prostredníctvom internetových prevádzkovateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Airbnb