Airbus má zákazníka snov. Objednal si 430 lietadiel

Európsky výrobca leteckej techniky Airbus získal rekordnú zákazku na 430 lietadiel v katalógovej hodnote 49,5 miliardy dolárov.

15.11.2017 09:45
debata (1)

Lietadlá si objednala americká investičná spoločnosť Indigo Partners, informovala v stredu agentúra AP. Kontrakt oznámili na aerosalóne v Dubaji a patrí medzi najväčšie zákazky v leteckom priemysle.

Objednávka zahŕňa 273 lietadiel A320neo a 157 lietadiel A321neo. Konečná hodnota zákazky bude zrejme výrazne nižšia ako katalógová, pretože výrobcovia lietadiel poskytujú svojim zákazníkom pri väčších objednávkach zľavy.

Indigo Partners vlastní aerolinky Frontier Airlines a podiel v mexickej leteckej spoločnosti Volaris. Firmu vlastní Bill Franke, ktorý je priekopníkom ponuky lacných leteniek a vyšších poplatkov u aeroliniek. Lietadlá, ktorá Indigo kupuje, by mali používať letecké spoločnosti Frontier Airlines, Volaris, JetSMART z Čile a maďarská spoločnosť Wizz Air.

Zatiaľ najväčšia zákazka pre Airbus bola z augusta 2015 od indickej nízkonákladovej spoločnosti Indigo na 250 lietadiel A320neo. Katalógová hodnota predstavovala 26 miliárd USD.

Airbus na aerosalóne zatiaľ v objednávkach výrazne zaostával za konkurenčnom americkým výrobcom lietadiel Boeing. Tomu sa hneď na začiatku aerosalóne podarilo získať objednávku od aeroliniek Emirates na 40 lietadiel 787–10 Dreamliner za 15,1 miliardy USD.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Airbus