Draghi: Eurozóna stále potrebuje lacné peniaze

Ekonomika eurozóny je stále závislá na lacných úveroch a Európska centrálna banka (ECB) tým, že predĺžila nákupy dlhopisov, signalizovala, že nálady na požičky neporastú. Vyhlásil to v piatok prezident ECB Mario Draghi.

17.11.2017 15:25
debata (12)

ECB je stále viac presvedčená, že oživenie eurozóny bude pokračovať, ale mzdy porastú pomaly, a to znamená, že menová politika musí zostať uvoľnená, povedal Draghi.

„Ťažiskovým motorom oživenia zostávajú veľmi výhodné podmienky financovania pre firmy i domácnosti, ktoré sú na našej politike vysoko závislé,“ vysvetlil.

ECB sa v októbri rozhodla znížiť mesačný objem nákupov dlhopisov na 30 miliárd eur z terajších 60 miliárd. V nákupoch ale bude pokračovať najmenej do konca septembra budúceho roka, ale ak si to vyžiada situácia, tak ešte dlhšie. Základné úrokové sadzby centrálna banka nechala podľa očakávania bezo zmien na rekordných minimách.

Na ECB sa znáša kritika od komerčných bánk, pretože tie pre záporné úroky už od roku 2014 musí platiť za to, že si v ECB ukladajú prebytočné prostriedky. Tým sa im znižujú zisky a rastie kapitálová náročnosť.

Draghi však poukázal na to, že prieskum, ktorý ECB uskutočnila, priniesol len „málo dôkazov“, že jej politika banky poškodzuje a že akákoľvek ujma bude kompenzovaná priaznivým vplyvom na celú ekonomiku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #eurozóna #Mario Draghi