Nemecká ekonomika naberá vyššiu rýchlosť

Nemecký inštitút Ifo zvýšil výhľad rastu nemeckej ekonomiky na tento rok na 2,3 percenta, doteraz počítal s rastom o 1,9 percenta. Nemecko tak porastie najrýchlejšie od roku 2011, kedy ekonomiku podporili masívne štátne výdavky po finančnej kríze a globálnom ekonomickom poklese.

19.11.2017 11:18
debata

Vtedy sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 3,7 percenta. Silný rast má pokračovať aj v budúcom roku, uviedla agentúra Reuters.

Ekonomický rast teraz ťahajú výdavky spotrebiteľov, ktorým pomáha rekordne vysoká zamestnanosť, mierna inflácia a mimoriadne nízke náklady na úvery. V posledných mesiacoch k rastu výrazne prispeli tiež vývoz a investície firiem do vybavenia.

Pozitívne sú tiež správy o raste daňových príjmov a prebytku štátneho rozpočtu. To by mohlo zlepšiť šancu kancelárky Angely Merkelovej na úspešné dokončenie komplikovaných rokovaní o trojstrannej koalícii v najbližších dňoch.

Nemecký štatistický úrad tento týždeň uviedol, že ekonomika v treťom štvrťroku zrýchlila medzikvartálny rast na 0,8 percenta z 0,6 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Najväčšiu európsku ekonomiku ťahali predovšetkým export a investície. V medziročnom porovnaní potom ekonomika vzrástla o 2,3 percenta. Vláda podľa odhadu z minulého mesiaca očakáva, že HDP v tomto roku stúpne o dve percentá. Budúci rok sa má zvýšiť o 1,8 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP