Energetika budúcnosti: Dobré ceny a dotácie

Konkurenčné ceny elektriny, plynu, vody či tepla, presne vyšpecifikovaná skupina zraniteľných odberateľov, nezávislý regulačný úrad a viac slnečných kolektorov. Tak by mala podľa únie vyzerať energetika v budúcnosti.

20.11.2017 13:00
08-zima 4x Foto:
Európska komisia chce naďalej dotovať solárnu energiu a podporu žiada aj pre takzvaných zraniteľných odberateľov energií. Na snímke sú solárne kolektory na Téryho chate.
debata (1)

Slovensko zatiaľ dopĺňa resty z tretieho energetického balíčka v pripravovanej novele zákona o energetike z dielne ministerstva hospodárstva.

Chýba nám totiž úplné prenesenie smerníc o elektrickej energii a smernica o plyne. Obe už mali byť plne v našej legislatíve už v marci 2011. Do slovenských zákonov sa dostali v roku 2012 s vyše ročným meškaním. Európska komisia však nie je spokojná a žiada nápravu. Zatiaľ bez hrozby sankcií.

„Navrhované zmeny v zákone o energetike reflektujú dodatočné požiadavky Európskej komisie k transpozícii tretieho energetického balíčka,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Návrh novely ešte neprešiel schválením v rámci ministerstva, dodáva. V novele sú podľa Stana zohľadnené požiadavky zvyšovania energetickej bezpečnosti a konkurencie na trhu s elektrinou a plynom.

Komisii sa nepozdáva ani legislatíva týkajúca sa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Jedná sa okrem iného aj o nezávislosť povinnosti a právomoci národného regulátora," tvrdí Stano. Tomu sa však pripravovaná novela podľa neho nevenuje. Postavenie regulátora rieši totiž zákon o regulácii v sieťových odvetviach.

Von sa zatiaľ dostala len predbežná informácia o pripravovanej legislatíve. K nej bolo ukončené pripomienkové konanie ešte v septembri. Práve zaslané pripomienky naznačujú obsah novely.

Spoločnosť Slovnaft navrhuje prehodnotiť definíciu zraniteľného odberateľa. „Chránenými a regulovanými odberateľmi by práve mali byť zraniteľní odberatelia a najmä odberatelia, na ktorých sa vzťahuje energetická chudoba,“ píše Slovnaft. V legislatíve navrhuje vypustiť aj definíciu malého podniku. Vývoj na trhu totiž zabezpečil fungujúcu hospodársku súťaž pri dodávkach energií pre malé podniky. Malé firmy tak už vraj nepotrebujú rovnakú ochranu ako domácnosti.

Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa nepozdáva okrem priširokej definície zraniteľných odberateľov aj G komponent, ktorý musia platiť podniky za svoje vlastné elektrárne. Ten podľa nej diskriminuje domácich výrobcov elektriny a vytvára konkurenčnú nevýhodu na trhu. Problematická je podľa RÚZ aj podpora obnoviteľných zdrojov v cene elektrickej energie.

Zraniteľní zostávajú všetci

V platnom zákone o energetike je zraniteľný odberateľ v domácnosti definovaný ako človek, ktorého životné funkcie sú závislé od odberu elektriny alebo ktorý je ťažko zdravotne postihnutý a elektrinu využíva na vykurovanie. Podobne to platí aj pre plyn.

Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach patria medzi zraniteľných odberateľov všetky domácnosti a malé podniky, ktorých ročná spotreba je do 30 megawatthodín elektriny a do 100 megawatthodín plynu. Otázka zraniteľných odberateľov sa týka ustanovení zákona o regulácii. Definícia zraniteľného odberateľa sa nateraz meniť nebude.

„Takáto definícia nemá nič spoločné so skutočnou potrebou chrániť zraniteľných spotrebiteľov,“ hovorí riaditeľ predaja Slovakia Energy Jiří Koudela. Zraniteľný odberateľ by mal byť podľa neho definovaný adresne, nie plošne. Pričom by to mal byť nástroj aj na riešenie energetickej chudoby.

Komisia požaduje zvýšenie konkurencieschop­nosti. Výsledkom by mohlo byť viac dodávateľov hlavne pre domácnosti a malé podniky, ktorí by sa snažili o nich zabojovať. „Profitovali by z toho potom aj spotrebitelia v podobe lepších služieb a v konečnom dôsledku úsporou nákladov na energie,“ hovorí Koudela.

Doplnenie restov však nebude komisii stačiť. Začiatkom tohto roka predstavila zimný energetický balíček. Ten ide ešte ďalej a okrem zraniteľných odberateľov, nezávislého regulátora či vyššieho podielu obnoviteľných zdrojov rieši aj spornú podporu výroby elektriny z domáceho uhlia.

O zachovaní podpory pre výrobu elektriny z domáceho uhlia sa ešte stále rokuje. „Pokiaľ k tomu dôjde, každý spotrebiteľ elektriny ušetrí zhruba päť eur z každej spotrebovanej megawatthodiny,“ hovorí Koudela.

Dodávatelia čakajú na Jahnátkov verdikt

Nový predseda Ľubomír Jahnátek sa pri svojom nástupe dušoval, že úrad otvorí verejnosti, „aby sa nezopakovala situácia, ako bola v tomto roku“. Výsledkom je zmena organizačného poriadku na úrade, kde vznikla sekcia cenovej regulácie a sekcia ekonomiky.

Novinkou je aj takzvaný harmonogram cenových rozhodnutí. Ide o verejnosti neprístupný interný dokument. „Proces vydávania stoviek cenových rozhodnutí v elektroenergetike je takto systematicky časovo a personálne koordinovaný,“ vysvetľuje hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Úrad vytvoril aj špeciálnu pracovnú skupinu, ktorá ho koordinuje.

Otázne zostávajú hlavne ceny elektriny na budúci rok, keďže ceny na trhoch pre komoditu v tomto roku rástli o viac ako štvrtinu. Sadzby pre domácnosti a malé podniky by mali tento vývoj reflektovať, vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti Magna Energia Martin Ondko. „Ešte v septembri sme predložili nový cenový návrh, ktorý však dodnes nemáme schválený,“ hovorí. Nie je tak jasné, ako a či vôbec sa nárast burzových cien, ktoré tvoria asi tretinu konečnej ceny, zaráta do cien pre spotrebiteľov. Ak bude chcieť regulátor udržať úroveň cien z tohto roka, bude musieť upraviť iné zložky ceny – napríklad poplatky za distribúciu.

Na ÚRSO čaká aj Východoslovenská energetika (VSE). Vo svojom návrhu zohľadnila aj rast cien na burzách – v konečných cenách by malo ísť o jedno až dve eurá na mesiac, odhaduje obchodný riaditeľ VSE Miroslav Kulla. Na rozhodnutie regulátora čaká aj Stredoslovenská energetika (SSE) a Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Rast cien na burzách si uvedomuje aj samotný úrad. „ÚRSO momentálne pracuje na tom, aby pri maximálnom využití regulačných nástrojov dokázal zabezpečiť optimálne koncové ceny energií pre slovenské domácnosti a podnikateľov,“ hovorí Igaz. Samozrejme, v medziach platnej legislatívy a pri zohľadnení oprávnených požiadaviek všetkých účastníkov trhu, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií