Česi majú drahšie pôžičky ako Slováci

Časy extrémne lacných peňazí v susednej Českej republike sa nečakane skončili. Česká národná banka v tomto roku už dvakrát zvyšovala úroky a základná úroková sadzba stúpla z 0 na 0,5 percenta.

21.11.2017 09:00
česko, úroky, mesto, panoráma Foto:
Česko cez vyššie úroky utlmuje realitnú bublinu viac ako Slovensko. Na snímke je socha na budove Českej národnej banky.
debata (25)

U našich západných susedov sú preto už dnes pôžičky výrazne drahšie ako na Slovensku a niektorí českí analytici očakávajú ďalšie zvyšovanie úrokov aj v posledných mesiacoch tohto roka. Slovákov s eurom podobné zdražovanie úverov čaká najskôr až v lete roku 2019.

Najlacnejšia hypotéka v susednej Českej republike začína na úroku 1,58 percenta. Navyše nízky úrok získa len človek s úsporami vo výške 30 percent z ceny nehnuteľností. Na Slovensku je aktuálne najvýhodnejší úrok vo výške 1,2 percenta za rok a na jeho získanie stačia žiadateľovi o úver úspory zodpovedajúce 10 percentám z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Na získanie najvýhodnejšieho úroku pri kúpe nehnuteľnosti za 100-tisíc eur tak musí mať obyvateľ Česka úspory vo výške 30-tisíc eur a Slovákovi stačí 10-tisíc eur.

Naši západní susedia musia navyše počítať aj s vyššími mesačnými splátkami, ak si zoberú rovnako vysokú pôžičku ako Slováci. Mesačná splátka 30-ročnej pôžičky vo výške 90-tisíc eur je pri úroku 1,58 percenta vo výške 314 eur. Pri takto vysokej splátke klient celkovo banke za 30 rokov vráti 113 040 eur. Rovnako vysoký úver vo výške 90-tisíc eur získa Slovák za ročný úrok 1,2 percenta. Pri hypotéke splatnej o 30 rokov bude mesačná splátka hypotéky vo výške 297 eur a klient celkovo banke vráti 106 920 eur. Slovák tak na nižších úrokoch mesačne ušetrí 17 eur za mesiac a celkovo môže ušetriť až 6 120 eur.

Navyše odborníci počítajú s ďalším zvyšovaním úrokov zo strany Českej národnej banky. Dôvodom je príliš rýchly rast českej ekonomiky, ktorá v medziročnom porovnaní vzrástla za 3. štvrťrok 2017 o rovných päť percent. V budúcom roku sa preto aj naďalej bude zvyšovať rozdiel medzi lacnými slovenskými a drahými českými úrokmi. Zároveň sa však česká bublina s cenami nehnuteľností a tiež nadmernými pôžičkami nebude nafukovať tak ako slovenská.

U našich západných susedov bude tiež oveľa výhodnejšie šetriť a už dnes sú pri ročných termínovaných vkladoch najvyššie úroky na úrovni 1,2 percenta. Na porovnanie, na Slovensku sú úroky vo výške 0,9 percenta. V prípade oboch štátov najvyššie ponúkané úroky nedokážu poraziť rast cien.

Susedná česká ekonomika má vyššie úroky pre zachovanie českej koruny. V časoch krízy sa totiž Česká národná banka rozhodla podporiť miestnu ekonomiku umelým oslabením koruny a približne tri a pol roka bol kurz 27 českých korún za 1 euro. Umelo oslabený kurz zlacnil české výrobky v Európe a naštartoval rýchly rast miestnej ekonomiky. Ten trvá aj po ukončení umelého oslabovania českej meny a nezastavilo ho ani súčasné dvíhanie úrokov.

„Z pohľadu Českej republiky na tom trh práce nebol nikdy lepšie. A to sa prejavuje trebárs i v raste miezd, ktoré v treťom štvrťroku vzrástli tempom medzi 7 až 8 percentami. Česká ekonomika dosiahne podľa nášho modelu svoj vrchol HDP v prvej polovici roka 2018, keď jej rast vyskočí nad päť percent,“ uviedol ekonóm českej spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Podľa neho po prudkom raste príde aj prudké spomalenie a Česko už o dva roky čaká mierna recesia. „Náš model počíta s tým, že ekonomika porastie v roku 2017 o 4,4 per­centa, v roku 2018 o 3,6 percenta a v roku 2019 poklesne o 0,4 percenta,“ dodal Cihlář. Menej pesimistická je Česká národná banka, ktorá v roku 2017 počíta so 4,5-percentným ekonomickým rastom, následne v roku 2018 očakáva 3,4-percentný rast a v roku 2019 má hospodárstvo vzrásť o 3,1 percenta.

Pre zavedenie eura má Slovensko v súčasnosti pomalší, ale stabilnejší ekonomický rast. Podľa Národnej banky Slovenska hrubý domáci produkt Slovenskej republiky v tomto roku vzrastie o 3,3 percenta. Po spustení výroby britskej automobilky Jaguar Land Rover sa budúcoročný ekonomicky rast zvýši na 4,2 percenta a vrchol dosiahne v roku 2019, keď má rásť o 4,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky