Do konca augusta sa na Slovensku ubytovalo 3,71 milióna hostí

Tohtoročná letná turistická sezóna bola úspešná a prekonala rekordnú návštevnosť z leta minulého roka.

20.11.2017 13:54
debata

Za osem mesiacov tohto roka sa na Slovensku ubytovalo 3,71 milióna hostí, čo je medziročne zhruba o tristotisíc osôb viac. Ako v pondelok informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, návštevníci u nás strávili viac ako desať miliónov nocí.

„Cestovný ruch je momentálne vo veľmi dobrej kondícii. Potvrdzuje, že je odvetvím, ktoré prináša hodnoty. Dáva ľuďom prácu, keďže vo všetkých kútoch našej krajiny zamestnáva viac ako tristotisíc ľudí a prináša množstvo zábavy a oddychu,“ povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek. „Verím, že sa nám podarí udržať nastúpený trend a zachováme si priazeň turistov,“ dodal minister.

Počet ubytovaných návštevníkov na Slovensku sa počas letných mesiacov zvýšil v medziročnom porovnaní o 8,2 %. Je to nárast o viac ako 130-tisíc hostí, čím sa udržal trend rastu. V hlavnej sezóne navštívilo Slovenskú republiku približne 1,75 milióna hostí, ktorí tu strávili viac ako 5,4 milióna nocí. Priemerná dĺžka pobytu bola 3,1 noci. „Prevládali domáci návštevníci, ktorí predstavujú 56,6 % spomedzi všetkých turistov. Dynamicky sa vyvíjal aj počet zahraničných hostí, ktorých sa u nás ubytovalo o 8,3 % viac ako vlani. Slovensko prilákalo počas leta najviac návštevníkov z Českej republiky, ktorí tvorili jednu tretinu všetkých zahraničných hostí,“ priblížila rezortná hovorkyňa Karolína Ducká s tým, že nasledovali návštevníci z Poľska, Nemecka, Maďarska a Rakúska.

Najnavštevovanejším regiónom tohtoročného leta bol Bratislavský kraj, v ktorom evidovali 1,1 milióna prenocovaní turistov. Najrýchlejšie tempo rastu návštevníkov zaznamenal Trnavský kraj (+18,7 %) a z pohľadu prenocovaní Nitriansky kraj (+29,5 %). „Najväčšími lákadlami boli najmä oblasti s možnosťami turistiky v okolí Popradu, Liptovského Mikuláša či Žiliny. Návštevnosť sa počas leta prirodzene sústreďovala aj do regiónov s termálnymi kúpaliskami a akvaparkami v okolí Nových Zámkov, Dunajskej Stredy, Senca či Piešťan,“ uviedla Ducká. Medzi najnavštevovanejšie patrili aj Bratislava, Trenčín, Nitra, Bardejov, Košice, ako aj Banská Štiavnica a Banská Bystrica.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus