Hodnota bitcoinu prekročila hranicu 8-tisíc dolárov

Digitálna mena bitcoin pokračuje v raste na nové rekordy a prvýkrát prekonala 8000 dolárov. V pondelok sa dostala až na 8195 dolárov a podľa agentúry Bloomberg sa nezdá, že by mal rast poľaviť.

20.11.2017 21:34
debata (14)

Najznámejšia kryptomena tak vzdoruje obavám, že po masívnom raste sa vytvorila cenová bublina, ktorá čo nevidieť spľasne. Od začiatku roka cena bitcoinu stúpla o viac ako 700 percent a hodnota Bitcoin v obehu je vyššia ako 130 miliárd USD.

Za posledných osem dní cena bitcoinu vzrástla skoro o 50 percent, uviedla agentúra Reuters. Hoci podľa mnohých skeptikov už je bitcoin vo fáze cenovej bubliny, pre časť obchodníkov na Wall Street predstavuje až príliš veľký majetok na to, aby ho ignorovali. Spoločnosť CME Group, ktorá prevádzkuje najväčšiu termínovú burzu na svete, chce od decembra ponúkať termínové kontrakty na bitcoin. Manažéri bánk Goldman Sachs Group a Citigroup zasa oznámili, že skúmajú kryptomeny a technológiu blockchain, ktorá je ich základom.

Riaditeľ americkej banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon, naopak, už skôr označil Bitcoin za podvod. Povedal, že by vyhodil každého zamestnanca, ktorý s bitcoinom špekuluje.

Bitcoin v poslednej dobe vykazoval nestabilitu pre nárast počtu ľudí, ktorí začali presúvať svoj záujem k alternatívnym virtuálnym menám, najmä k mene bitcoin cash, ktorá sa na začiatku augusta oddelila od pôvodného bitcoinu. Mena bitcoin cash v pondelok podľa Coinmarketcap.com posilnila o dve percentá na takmer 1195 dolárov, pohybuje sa však pod svojím rekordom 1388 USD z 12. novembra.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol ovplyvňovať, ani vlády a centrálne banky. Posledné bitcoiny sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena