Hackeri ukradli Uberu dáta miliónov ľudí, firma im platila za mlčanie

Hackeri vlani v októbri ukradli alternatívnej taxislužbe Uber dáta 50 miliónov zákazníkov a 7 miliónov vodičov. V utorok to oznámil šéf Uberu Dara Khosrowshahi s tým, že sa o tom dozvedel len nedávno. Incident pritom spoločnosť rok skrývala a hackerom zaplatila 100 000 dolárov, aby dáta vymazali a o útoku mlčali, napísala agentúra Bloomberg.

22.11.2017 00:39
debata (5)

„Nič z toho sa nemalo stať a ja to nebudem ospravedlňovať,“ uviedol Khosrowshahi, ktorý sa generálnym riaditeľom Uberu stal tento rok v septembri. „Meníme spôsob nášho podnikania,“ dodal.

Ukradnutá dáta zahŕňajú mená zákazníkov, ich adresy, mobilné telefóny a e-mailové adresy. V prípade vodičov útočníci získali aj ich vodičské preukazy a ďalšie informácie. Uber však uisťuje, že neunikla čísla platobných a kreditných kariet, bankových účtov, dátumu narodenia, miesta jazdy alebo čísla sociálnych poistiek.

Khosrowshahi uviedol, že podľa zistení firmy sa k dátam uložených na cloudových serveroch inej spoločnosti využívaných Uberom dostali dva útočníci. Tí podľa neho neprenikli do firemného systému a dátovej infraštruktúry U­beru.

Spoločnosť ihneď podnikla bezpečnostné opatrenia, útočníkov identifikovala a získala od nich ubezpečenie, že ukradnuté dáta zničili, uviedol Khosrowshahi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #Uber