Markíza môže skončiť v rukách Penty a Číňanov

Čínska energetická a investičná skupina CEFC a česko-slovenská finančná skupina Penta Investment chcú kúpiť od americkej mediálnej firmy Time Warner jej podiel v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Českej republike vlastní televíziu Nova, na Slovensku televíziu Markíza a ďalšie stanice.

22.11.2017 11:06
debata (37)

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na tri informované zdroje. Podľa jedného zo zdrojov by hodnota dohody mala predstavovať 500 miliónov eur.

Trhová kapitalizácia firmy sa teraz pohybuje okolo 623 miliónov USD. CEFC má na nákup poskytnúť hlavnú časť financií.

Akcie CME na pražskej burze po zverejnení informácie posilnili skoro o päť percent. Penta aj Time Warner sa k správe odmietli vyjadriť. Hovorkyňa CEFC na dotaz Reuters nereagovala.

CME pôsobí v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Ťahúňom jej zisku sú aktivity v Česku a Rumunsku. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International. Na Slovensku vlastní televíziu Markíza.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchodu či na realitnom trhu a aj v tlačených a internetových médiách v Česku a na Slovensku. Okrem iného vlastní druhé najväčšie české vydavateľstvo Vltava Labe Media. Na Slovensku má podiel v denníku Sme, má v rukách denník Plus 1 deň, magazíny Plus 7 dní a Trend a ďalšie.

CEFC už skôr kúpila od Penty svoju pražskú kanceláriu a ďalší majetok. V minulosti investovala do mediálnych skupín Médea Group a Empresa Media, spoluprácu s nimi však už ukončila.

Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s opciou, ktoré môže uplatniť do mája 2018, môže mať Time Warner v CME podiel 75 percent.

Time Warner sa vlani v októbri dohodla s americkou telekomunikačnou firmou AT&T na svojom prevzatí za viac ako 85 miliárd dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti podalo tento týždeň žalobu s cieľom spojenie zablokovať.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #CME #Markíza #TV Nova #CEFC