Čína vyvíja vlastnú digitálnu menu

Čínske vedenie vyvíja vlastnú kryptomenu. Chce tak oslabiť vplyv bitcoinu a ďalších virtuálnych mien, nad ktorými nemá kontrolu.

23.11.2017 06:00
debata

Oficiálne ale čínska centrálna banka hovorí o boji proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom. Vo svojom internetovom vydaní to v stredu napísal rakúsky denník Der Standard. Virtuálna mena pod kontrolou štátu ale podľa odborníkov odporuje myšlienke zakladateľa bitcoinu.

Bitcoin a ďalšie technologické novinky sú v Číne veľmi populárne. Napríklad objem bezhotovostných platieb v krajine sa podľa správy World Payments Report 2017 zvýšil o 63,2 percenta. Systém debetných kariet sa v Číne totiž nikdy tak výrazne ako v Európe nerozšíril. Číňania prešli rovno na platenie QR kódom a mobilným telefónom, čiže mobilnou peňaženkou.

Štátne a stranícke orgány však v popularite bitcoinu vidia nebezpečenstvo pre oficiálny čínsku menu jüan. Kryptomenovým burzám v krajine preto v septembri nariadili zastaviť obchodovanie. Nová „štátna“ internetová mena bude vychádzať rovnako ako bitcoin z technológie blockchainu. To je databáza, ktorá sa používa v prípade kryptomeny ako účtovná kniha.

„Ak technický princíp bitcoinu začnú uplatňovať štátne orgány, vyvolá to konflikty vnútri komunity,“ povedal profesor financií na šanghajskej ekonomickej škole China Europe International Business School Oliver Rui. V rámci komunity sa totiž mnohí považujú za rebelov, zatiaľ čo iní sú spolupráci s úradmi naklonení. Bitcoin navyše vznikol ako protest proti štátnej kontrole meny, pripomína Rui.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #bitcoin #kryptomena