Zvýšia záujem o techniku motivačné projekty Jaguaru?

Bude mať Slovensko dostatok ľudí na výrobu áut? Hoci firmy opakovane upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, Jaguar Land Rover Slovakia to zatiaľ necíti. Ak sa však nezmení záujem detí a rodičov o stredné a vysoké školy, o pár rokov to môže byť inak.

25.11.2017 10:00
Jaguar Land Rover, automobilka Foto: ,
Aj súťažami sa snaží nitriansky Jaguar Land Rover motivovať k štúdiu technických smerov.
debata (3)

Akútnej situácii na pracovnom trhu chce automobilka zabrániť vlastnými motivačnými projektmi, k akým patrí súťaž Land Rover 4×4 v školách. Po prvý raz sa na tejto súťaži v tomto roku zúčastnilo aj Slovensko.

Britská automobilka finišuje s výstavbou svojho závodu pri Nitre, kde chce spustiť výrobu do konca roka 2018. Už dnes tam pracuje viac ako 560 ľudí. Momentálne prebieha nábor, prostredníctvom ktorého hľadá ďalšiu tisícku zamestnancov. Medzi nimi aj kvalifikovaných pracovníkov, ako sú inšpektori kvality, údržbári, autoelektrikári či automechanici, a rovnako aj pracovníkov priamo do výroby nového modelu Land Rover Discovery.

„Zatiaľ sa nám darí osloviť dostatočný počet kandidátov a aktuálne prebieha výber na konkrétne pracovné pozície. Kým u nás začne konkrétny človek pracovať, nejaký čas to trvá. Je to dlhodobejší proces,“ povedal hovorca spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia Jozef Plško. Automobilka má zamestnať spolu viac ako 2 800 ľudí. Ďalších pracovníkov bude hľadať v nasledujúcich fázach, na limity pracovného trhu tak môžu podľa Plška naraziť už onedlho.

„Zároveň myslíme na to, čo môže nastať o päť alebo desať rokov, pretože pri výbere škôl ešte stále prevažujú ekonomické či humanitné smery,“ dodal Plško. Predísť situácii, keď už nebude koho zamestnať, chce Jaguar podporou záujmu mladých ľudí o technické odbory.

„Vo Veľkej Británii sa do našich vzdelávacích projektov pre rôzne vekové skupiny zapojilo v uplynulých rokoch viac ako tri milióny ľudí,“ doplnil Russell Leslie z topmanažmentu spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia. Aj u nás chcú podľa jeho slov takýmto spôsobom investovať do budúcej generácie. Okrem súťaže, ktorej slovenské národné kolo vyhrali v utorok košickí gymnazisti, plánujú rozbehnúť ďalšie projekty. O aké pôjde, však zatiaľ spresniť nechcel.

Motivovať chce Jaguar záujemcov o prácu aj platmi. Robotníci prichádzajúci na pohovory do budúcej nitrianskej automobilky sú síce konfrontovaní s ponukou nástupných platov vo výške „len“ 650 až 720 eur v hrubom, v skutočnosti však priemerné platy majú byť vyššie. Vedenie závodu sľubuje, že po započítaní všetkých príplatkov budú najnižšie platy začínať na sume asi 900 eur v hrubom.

Technologickú súťaž v Nitre hostila Súkromná stredná odborná škola polytechnická v Nitre, ktorá pripravuje absolventov aj pre Jaguar. Od tohto školského roku ju prevádzkuje spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien (DSA). „Každá takáto akcia pomôže k zvýšeniu záujmu o technicky zamerané študijné odbory,“ myslí si Slavomír Maličkay, riaditeľ pre komunikáciu DSA.

Do podobného vzdelávacieho projektu na podporu technických smerov sa zapojila aj ich nemecká materská spoločnosť EBG. „Išlo o putovný projekt so známymi osobnosťami zo šoubiznisu, ktoré robili s deťmi kvízy na tému technika,“ priblížil Marek Nikel, predseda predstavenstva spoločnosti DSA.

Maličkay poukázal na rozdiel v tom, ako k danej problematike pristupuje štát. „V Nemecku investovali zo štátneho rozpočtu milióny do reklamy, ktorej cieľom bolo ukázať, že technicky zamerané odbory nie sú ,špinavé' a že ide o perspektívnu a dobre platenú prácu,“ uviedol príklad.

Skúsenosti materskej spoločnosti podľa neho dokazujú, že záujem o polytechniku nestačí budovať v deviatom ročníku či na stredných školách. „V Nemecku je na primeranej úrovni oveľa väčší dôraz na technicky zamerané predmety už na základných školách. Ak má niekto v tomto smere nadanie, dokáže sa prejaviť skôr, a aj rozhodovanie o ďalšom štúdiu je jednoduchšie,“ spresnil Maličkay.

Podľa nemeckého vzoru sa DSA snaží zvýšiť záujem žiakov o technické predmety napríklad lepšou výbavou dielní. „Na našej prešovskej základnej škole momentálne pripravujeme špeciálne vzdelávacie centrum. Už od šiesteho ročníka bude pripravovať deti na budúce povolanie,“ dodal na záver riaditeľ pre komunikáciu spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #zamestananie #automobilky #technika