Poprední vývozcovia plynu kritizujú sankcie USA

Predstavitelia krajín produkujúcich zemný plyn nesúhlasia so zavedením jednostranných sankcií voči akémukoľvek z členov Fóra krajín vyvážajúcich plyn (GECF).

25.11.2017 00:21
debata (234)

V zjavnej narážke na kroky, ktoré podnikli USA proti Rusku, Iránu a Venezuele, plynárenské veľmoci vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad sankciami postihujúcimi plynárenský priemysel, ktoré nie sú schválené Organizáciou Spojených národov. Uvádza to komuniké vydané na záver ich summitu v Bolívii.

USA uvalili na niekoľko členov GECF sankcie, ktoré okrem iného zabraňujú spoločnostiam podieľať sa na ruských plynárenských projektoch. Rusko je po Spojených štátoch druhým najväčším producentom zemného plynu na svete. Minister energetiky Alexander Novak v piatok vyhlásil, že Spojeným štátom by nemalo byť umožnené zavádzať sankcie bez hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN.

Novak tiež poukázal na to, že prevaha ponuky na svetovom trhu zemného plynu je taká, že hrozí prepad cien a vznik krízy podobnej tej, ktorá je na trhu ropy. Za posledné desaťročie sa ceny zemného plynu znížili o viac ako 80 percent a sú stále pod tlakom pre rastúce dodávky plynu z bridlíc a zvýšenej dostupnosti skvapalneného zemného plynu (LNG). To platí predovšetkým pre USA, ktoré v posledných rokoch prudko zvýšili produkciu ropy a zemného plynu z bridlíc, pretože moderné vrtná technológie im otvorila nové možnosti.

GEFCO je plynárenskou obdobou Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), 12 členov fóra ale zatiaľ neuplatňuje obmedzenia produkcie ako ropný kartel.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #GECF