Euro stúpa, povzbudzujú ho dobré vyhliadky eurozóny

Európska spoločná mena v závere týždňa stúpla voči doláru na šesťtýždňové maximum. Podporili ju priaznivé ekonomické ukazovatele, ktoré zlepšujú výhľad pre celú eurozónu. Jej úroveň prekročila hranicu 1,19 USD.

25.11.2017 11:39
debata (8)

Od pondelka spevnila o asi 0,6 percenta. Voči americkej mene euro stúpa už tretí týždeň, a to je najlepší výsledok od júla. Na najnižšiu úroveň za päť týždňov spadol dolár. Dolár voči košu popredných mien v piatok oslabil na najnižšiu úroveň za päť týždňov.

Európska mena síce v pondelok nevykročila do burzového týždňa najlepšie, oslabená neistotou z politického vývoja v Nemecku, potom jej však pomohli priaznivé údaje o vývoji európskych ekonomík aj mierne oslabenie dolára. A teraz euro podporil aj posun koaličných rokovaní v Nemecku.

Optimizmus investorov posilnila aj štvrtková zápisnica z októbrového zasadnutia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý nepriniesol nič nové.

V poklese ale pokračuje americká mena. V stredu dolár zaznamenal najvýraznejší denný prepad od júna, čím reagoval na zverejnenie zápisu z posledného zasadnutia menového výboru americkej centrálnej banky (Fed). Text spôsobil, že investori začali prehodnocovať názor na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA v priebehu budúceho roka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna