Šéf Amazonu Bezos na čiernom piatku zarobil, jeho majetok preskočil 100 miliárd USD

Vďaka čiernemu piatku sa majetok zakladateľa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezosa prvýkrát prehupol cez 100 miliárd dolárov na 100,3 miliardy.

26.11.2017 08:55
debata (1)

Päťdesiattriročný Bezos sa tak stal prvým miliardárom, ktorého majetok dosiahol 12-cifernej hodnoty od roku 1999, keď sa to podarilo zakladateľovi softvérovej spoločnosti Microsoft Billovi Gatesovi.

Čierny piatok priniesol Bezosovi takmer 2,4 miliardy dolárov. Akcie Amazonu, ktorých Bezos vlastní zhruba 17 percent, stúpli za deň o 2,5 percenta. Doteraz v tomto roku akcie Amazonu posilnili o 58 percent a vďaka tomu sa majetok jeho zakladateľa zvýšil o 34 miliárd dolárov.

Na začiatku tohto roku bol pritom Bezos až štvrtým najbohatším človekom sveta. Na prvom mieste bol v júli, keď na tomto poste vystriedal Billa Gatesa. Hodnotu Gatesovho majetku odhaduje časopis Forbes aj agentúra Bloomberg na 89 miliárd dolárov.

Je však otázkou, ako Bezos sa svojím bohatstvom naloží. Na rozdiel svetových boháčov číslo dva a tri, Billa Gatesa a Warrena Buffetta (78,9 miliardy dolárov), bol Bezos k charite zatiaľ pomerne skúpy. Ako uviedla agentúra Bloomberg, Bezos s dobročinnosťou ešte len začína. Po nápadoch, ako by ľuďom mohol pomôcť, sa v júni zháňal na twitteri.

Amazon je najväčším internetovým obchodom na svete. Firma začala internetový predaj v roku 1995 a spočiatku ponúkala predovšetkým knihy. Na burzu vstúpila v roku 1997 s cenou 18 dolárov za akciu. V súčasnosti cena jej akcií presahuje 1000 dolárov.

Okrem Amazonu založil Bezos v roku 2000 aj spoločnosť Blue Origin, ktorá vyvíja technológie pre komerčné lety do vesmíru. V roku 2012 kúpil americký denník The Washington Post.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Jeff Bezos