Agentúra S&P pokračuje v revízii ratingov Katalánska

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings pokračuje v revízii dlhodobého a krátkodobého emisného ratingu Katalánska s možnosťou ich zníženia. V súčasnosti má Katalánsko od agentúry tieto ratingy na úrovni B+/B.

26.11.2017 21:13
debata (1)

Podľa názoru S&P Global Ratings to, že španielska vláda vyhlásila v Katalánsku nové voľby a prevzala priamu kontrolu na regionálnymi rezortmi, znamená zníženie bezprostredných rizík pre plánované splátky pri obsluhe katalánskeho dlhu. Tieto riziká nastali v dôsledku zvýšenej politickej nestability po katalánskom referende o nezávislosti z 1. októbra tohto roka.

Agentúra však uviedla, že ratingy Katalánska by mohla znížiť o jeden alebo viac stupňov, ak spozoruje novú eskaláciu politického napätia medzi vládou Katalánska a španielskou centrálnou vládou po regionálnych voľbách, ktoré budú v decembri. Zvýšenie napätia medzi katalánskou vládou a centrálnou španielskou vládou by podľa S&P Global Ratings mohlo spochybniť úplné a včasné refinancovanie katalánskych krátkodobých záväzkov, alebo podkopať efektívnosť finančnej podpory Katalánska zo strany centrálnej vlády.

S&P dodala, že ratingy Katalánska by mohla potvrdiť, ak uvidí jasné dôkazy zmiernenia politického napätia, alebo ak dospeje k záveru, že politická scéna po voľbách nezvýši riziká pre koordináciu medzi vládou Katalánska a španielskou centrálnou vládou. Pri hodnotení úverovej spoľahlivosti Katalánska S&P Global Ratings zohľadňuje relatívne vysokú úroveň bohatstva regiónu. Dodáva však, že politická nestabilita poškodzuje katalánsku ekonomiku. Veľa firiem, a to vyše 2 500 vrátane veľkých nadnárodných spoločností, presunulo svoju registráciu z Katalánska do iných španielskych regiónov. Okrem toho nestabilita škodí turizmu a zdá sa, že dopyt v katalánskom sektore nehnuteľností oslabil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko