Čína sľúbila krajinám strednej a východnej Európy tri miliardy USD

Kritici upozorňujú, že si Čína projektom 16+1 v prvom rade buduje vplyv v regióne.

27.11.2017 12:16 , aktualizované: 14:46
orban Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas summitu krajín strednej a východnej Európy a Číny v Budapešti.
debata (88)

Vzájomnou ekonomickou spoluprácou sa začali na summite v Budapešti zaoberať premiéri a ďalší zástupcovia 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny.

Hlavnou témou je čínsky projekt Novej Hodvábnej cesty, v rámci ktorého plánuje Čína z veľkej časti financovať obnovu alebo výstavbu ciest, železníc aj prístavov na viacerých trasách medzi Čínou a Európou.

Čína poskytne krajinám strednej a východnej Európy na rozvojové a investičné projekty viac ako tri miliardy USD. Investícia má podporiť spoluprácu Číny s regiónom. Uviedol to čínsky premiér Li Kche-čchiang na zasadnutí krajín strednej a východnej Európy a Číny. Žiadne bližšie podrobnosti k investíciám neuviedol.

V rámci summitu sa má slávnostne začať činnosť medzibankovej asociácie medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy. Pod záštitou tejto asociácie poskytne China Development Bank krajinám na rozvoj dve miliardy eur, uviedol Li.

Ďalšie peniaze majú krajiny získať z fondu investičnej spolupráce. Li oznámil, že Čína do fondu poskytne jednu miliardu dolárov. Veľká časť týchto peňazí má smerovať do krajín strednej a východnej Európy, napísala agentúra Reuters.

Buduje si takto Čína vplyv v regióne?

Kritici upozorňujú, že si tým Čína v prvom rade buduje vplyv, druhou stranou mince je však to, že štedré príspevky na modernizáciu dopravnej infraštruktúry by bolo pre zúčastnené krajiny len veľmi ťažké odmietnuť.

Jednou zo súčastí projektu, ktoré zaujíma konkrétne Maďarsko, je modernizácia železničného spojenia medzi Budapešťou a Belehradom. Aj na tomto projekte sa má Čína finančne podieľať výrazným spôsobom.

Premiér Bohuslav Sobotka pred odletom na summit novinárom povedal, že európske štáty zastúpené v projekte 16 + 1 v rámci tohto formátu spolupracujú, súčasne sú ale konkurentmi napríklad pokiaľ ide o čínske investície.

Slovensko zastupuje Fico

Skupina 16 + 1 vznikla z iniciatívy Číny a prvýkrát sa premiéri šestnástich krajín zišli so svojím čínskym náprotivkom 26. apríla 2012 vo Varšave. Cieľom platformy je prehlbovanie ekonomickej spolupráce. Okrem Slovenska, ktoré na summite v Budapešti zastupuje premiér Robert Fico, sa rozhovorov zúčastňuje ďalších desať členov EÚ (Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Česko a Slovinsko) a päť štátov mimo únie (Albánsko, Bosna, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko).

Summit v uliciach Budapešti pripomína rad čínskych a maďarských vlajok a tiež mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré okrem iného znamenajú rad dopravných obmedzení. Z okolia paláca Pest Vigadó, ktorý je blízko brehu Dunaja hlavným dejiskom summitu, je úplne odklonená doprava, na mnoho miest sa nedostanú ani chodci.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Robert Fico #Čína #Budapešť #summit