Slovenská firma vymení osvetlenie v Hanoji

Vietnamské hlavné mesto bude mať nový smart systém verejného osvetlenia zo Slovenska. Slovenská spoločnosť Asseco Central Europe v pondelok vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj podpísala memorandum o spolupráci na dodávku inteligentného verejného osvetlenia.

27.11.2017 13:37
debata (2)

Ako uviedol podpredseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je na pracovnej ceste v Ázii, ide o jeden z najväčších projektov výmeny verejného osvetlenia na svete, ktorého hodnota v horizonte desiatich rokov by mohla dosiahnuť až 150 miliónov USD.

„Systém spoločnosti Asseco Central Europe je prvou lastovičkou. Nielenže nahradí dnešnú technológiu osvetlenia najmodernejšími ledkami, ale ich bude aj spravovať. Tento projekt jednak významne zníži spotrebu elektrickej energie mesta, ktorá patrí medzi najväčšie položky v rozpočte Hanoja, jednak zvýši kvalitu osvetlenia, čím zároveň zvýši bezpečnosť občanov,“ uviedol Pellegrini.

Objem obchodu medzi Slovenskom a Vietnamom od roku 2008 stúpol 80-násobne. Väčšinou však ide o dodávky smerom z Vietnamu na Slovensko. Ďalšími slovenskými investíciami by malo byť vysielanie slovenskej televízie pre deti Duck TV vo Vietname, či vybudovanie Veže priateľstva v Hočiminovom meste slovenským investorom.

V Hanoji otvoril vicepremiér Pellegrini aj slovensko-vietnamské obchodné fórum. Vo svojom príhovore uviedol, že Slovensko je potenciálnou bránou pre vietnamských podnikateľov na vstup na trhy EÚ a naopak, slovenskí podnikatelia môžu nájsť vo Vietname významných partnerov pre trh v Ázii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #firmy #Slovensko #Vetnam