Blokády ciest naberajú popularitu. Pridávajú sa aj Banskobystričania a Zvolenčania

V prvom prípade ide o frekventovanú cestu z Banskej Bystrice v smere na Martin cez Šturec a Ružomberok cez Donovaly, druhá cesta je výpadovka na Brezno.

27.11.2017 13:43
debata (11)

„Na kritickú dopravnú situáciu v časti Nový svet – Uľanka či Šalková upozorňujeme kompetentných dlhodobo. Jediným riešením dopravy v týchto mestských častiach je dobudovanie rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice do Ružomberka a v smere na Slovenskú Ľupču,“ uvádza primátor Banskej Bystrice Ján Nosko na internetovej sociálnej sieti.

Cieľom série protestných akcií, do ktorých sa mesto zapája, je upozorniť na kritickú dopravnú situáciu v stredoslovenskom regióne. „Z niektorých našich mestských častí sa stali tranzitné koridory pre kamiónovú dopravu, ktorá výrazne znižuje kvalitu života obyvateľov. Pridajte sa k nám a podporte nás v snahe dosiahnuť dobudovanie modernej cestnej infraštruktúry. Spolu s nami sa do protestov zapájajú aj mestá Ružomberok, Krupina a ďalšie regióny, ktoré nutne potrebujú moderné cesty,“ uvádza sa vo výzve mesta na sociálnej sieti.

K blokáde sa v stredu 29. novembra pripojí aj mesto Zvolen, ktoré pre blokádu vybralo cestu I/66, vedúcu okolo sídliska Západ. Chcú tak upozorniť na potrebu čo najrýchlejšieho vybudovania uceleného cestného prepojenia severnej a južnej časti stredného Slovenska, no cieľ je aj iný. „Chceme poukázať na dávnejšie vybudované úseky, ktorým chýbajú protihlukové steny. Napríklad obyvatelia zvolenského sídliska Západ musia trpieť čoraz väčšiu hlučnosť pochádzajúcu práve zo spomenutej cesty, vyzývame preto príslušné inštitúcie, aby sa problémom začali vážne zaoberať,“ uviedla zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Nedostatočná dopravná infraštruktúra na strednom Slovensku spojila primátorov a starostov, ktorí 30. mája oficiálne založili otvorené združenie Iniciatíva stredné Slovensko. Cieľom združenia je vyvinúť tlak na vládu, ministerstvo dopravy a vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti, aby sa po dlhých rokoch dobudovala moderná cestná sieť a severo-južné prepojenie Slovenska. Prepojenie severu s juhom predstavuje cestné spojenie Trstená – Dolný Kubín – Ružomberok – Banská Bystrica – Zvolen – Šahy. Zmluvu o združení ISS podpísali primátori zakladajúcich členov združenia, medzi ktorých patrí Banská Bystrica, Brezno, Dolný Kubín, Krupina, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Zvolen, Žiar nad Hronom a obec Podbrezová. Ide o otvorené združenie právnických osôb, jeho členmi sa môžu stať aj podnikateľské subjekty a mimovládne organizácie. Záujem o pripojenie sa k iniciatíve už prejavili aj regionálne združenia miest a obcí Slovenska a mesto Lučenec.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava