Taliani bojujú za pravú pizzu, chcú ju mať v zozname UNESCO

Taliani zozbierali dva milióny podpisov pod petíciu na zapísanie pizze do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

28.11.2017 09:10
debata (1)

Agentúre APA to oznámil taliansky poľnohospodársky zväz Coldiretti. Iniciátori kampane sa domnievajú, že túto „súčasť národnej kultúry a talianskych dejín“ ohrozujú zahraničné plagiáty, smernice Európskej únie a vplyv amerických fastfoodových gigantov.

Kampaň sa začala v roku 2014 podporuje aj zväz neapolských pekárov pizze. Ten žiada, aby sa pizza pekla z čisto talianskych prísad, zvláštnu pozornosť vraj musí byť venovaná kvalite droždia, paradajok a čerstvosti mozzarelly. Zásadne vraj je piecť pizzu v peci vykurovanej drevom. A to ideálne pri 450 stupňoch, aby zostala uprostred mäkká a na okrajoch hnedá a chrumkavá, pokojne aj trochu pripálená, tvrdí neapolskí pekári.

V Taliansku sa denne zje sedem miliónov kusov pizze, v krajine existuje 35 000 pizzerií. Miliardový obchod s pizzou zamestnáva zhruba štvrť milióna ľudí. Najväčšími jedákmi pizze sú ale Američania, ktorí jej ročne skonzumujú 13 kíl na osobu. Taliani sú až druhí so 7,6 kg pizze na osobu za rok, oznámil agentúre APA Coldiretti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #UNESCO #pizza