Dijsselbloem má šéfovať Euroskupine ešte pol roka

Bývalý holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem a súčasný šéf Euroskupiny, ktorá je neformálnym združením ministrov financií krajín eurozóny, má na svojej pozícii zotrvať v ďalšom polročnom období.

28.11.2017 12:47
debata (1)

Dôvodom je neistota sprevádzajúca rokovania o vytvorení novej vlády v Nemecku. Informovala o tom v pondelok rakúska agentúra APA, pričom sa odvolávala na zdroje z prostredia Európskej ľudovej strany (EPP). O novom prezidentovi Euroskupiny sa bude hlasovať v pondelok 4. decembra, pričom záujemcovia musia podať prihlášky do konca tohto týždňa. Dijsselbloem, ktorý po holandských voľbách stratil post tamojšieho ministra financií, minulý mesiac uviedol, že už januárovému rokovaniu Euroskupiny by mal šéfovať nový prezident.

Ako možný nástupca Jeroena Dijsselbloema sa už niekoľko mesiacov spomína slovenský minister financií Peter Kažimír. Nahráva mu aj jeho stranícka príslušnosť k sociálnym demokratom. Medzi vrcholnými európskymi inštitúciami totiž v súčasnosti prevládajú zástupcovia stredopravých strán, ktorí obsadili vedúce pozície v Európskom parlamente, Európskej rade aj v Európskej komisii. V rámci politického balansu sa tak na post šéfa Euroskupiny predpokladá práve sociálny demokrat. Podľa medializovaných informácií je tak v hre okrem okrem Kažimíra aj luxemburský šéf rezortu financií Pierre Gramegna a francúzsky minister Bruno Le Maire. Kandidátov by však mohlo byť aj viac.

EPP, ktorá združuje európske kresťansko-demokratické a stredopravé strany, favorizuje súčasného rakúskeho ministra financií Hansa Jörga Schellinga. Agentúra APA cituje nemecký denník Handelsblatt, podľa ktorého sa ministri financií patriaci do politickej rodiny EPP zhodli na podpore člena Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) už začiatkom novembra. Zatiaľ však nie je isté, či si Schelling udrží ministerskú pozíciu aj v novej koaličnej vláde, o ktorej rokuje ÖVP so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). V kruhoch EPP sa ako vhodný nástupca Dijsselbloema spomína aj súčasný holandský minister financií Wopke Koekstra, uviedla APA.

Holandský portál dutchnews.nl medzitým v utorok informoval, že predĺženie Dijsselbloemovho mandátu si z osobitných dôvodov želá Taliansko. V krajine sa totiž o niekoľko mesiacov uskutočnia parlamentné voľby a za silného kandidáta na nového šéfa Euroskupiny sa v prípade obhájenia mandátu považuje aj súčasný minister financií Pier Carlo Padoan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Jeroen Dijsselbloem #Euroskupina