Slovenský daňový systém obstál najlepšie z V4

Hoci sa systém platenia daní na Slovensku v poslednom roku príliš nezmenil, v jeho celkovom hodnotení si krajina polepšila. Podľa štúdie Paying Taxes 2018, ktorú vydala skupina Svetovej banky a poradenská spoločnosť PwC, Slovensko obsadilo v rebríčku 190 krajín 49. priečku, čo oproti vlaňajšej analýze znamenalo posun nahor o 7 miest.

28.11.2017 15:36
debata (1)

V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky tak Slovensko obstálo najlepšie. Prekážkou k ešte lepšiemu hodnoteniu daňového systému u nás je však vysoké daňové a odvodové zaťaženie, najmä v prípade práce. Informovala o tom spoločnosť PwC.

Rebríček sa zostavoval podľa legislatívy platnej ku koncu roku 2016. V základných parametroch porovnania, ktorými sú celkový čas potrebný na splnenie daňových povinností, čas nevyhnutný na administratívu korporátnej dane, odvodov zo mzdy a spotrebnej dane, sa v prípade Slovenska nič nezmenilo. Celkový čas na vybavenie daňových povinností modelovej firmy predstavuje tak ako vlani 192 hodín, na daň z príjmu potrebuje podnik 46 hodín, na odvody zo mzdy 62 hodín a na spotrebné dane 84 hodín. Posun v rebríčku smerom nahor je tak zapríčinený skôr zmenou hodnotenia daňových systémov ostatných krajín.

Nevyhnutný čas na plnenie daňových povinností podniku je na Slovensku v rámci V4 najkratší. Pre porovnanie v Českej republike, ktorá skončila v rebríčku na 53. mieste, to bolo až 248 hodín, v Poľsku, ktoré bolo na 51. priečke 260 hodín a v Maďarsku, ktoré obsadilo 93. miesto to predstavovalo až 277 hodín. Aj Slovensko má však proti najlepším v tomto ukazovateli veľké rezervy. Napríklad v Estónsku, ktoré bolo v celkovom rebríčku štrnáste, firmy na administráciu daní potrebujú iba 50 hodín.

Oveľa horšie sme však na tom v prípade porovnania celkového daňového zaťaženia. Celková daňová sadzba podľa analýzy na Slovensku dosahuje 51,6 %. To je až o vyše 12 percentuálnych bodov viac, ako je priemer krajín Európskej únie a Európskeho združenia voľného obchodu, kde dosahuje 39,6 %. Vysoko dokonca prevyšujeme priemer všetkých 190 krajín zapojených do štúdie, ktorý dosahuje 40,5 %. „Slovensko má podľa stavu daňovej legislatívy ku koncu roka 2016 piate najvyššie daňové zaťaženie v rámci krajín Európskej únie a Európskeho združenia voľného obchodu,“ píše sa v správe.

Samotné daňové a odvodové zaťaženie práce na Slovensku podľa hodnotenia predstavuje až 39,7 %, daň z príjmov právnických osôb dosahuje 10,5 % a ostatné dane 1,4 % celkového daňového zaťaženia. „Okrem pokračujúcej elektronizácie daňovej správy by mohli k zlepšeniu celkovej ‚daňovej známky‘ Slovenska prispieť najmä zníženie daňového a odvodového zaťaženia práce a zjednodušenie daňového systému, vrátane štruktúry daňových sadzieb,“ konštatuje na margo zverejnených údajov partnerka a líderka oddelenia daňového poradenstva PwC Slovensko Christiana Serugová. „Avšak najnovšie legislatívne zmeny v oblasti zvýšenia maximálnych stropov na odvody sociálneho zabezpečenia a stále neuzatvorené a hroziace úplné zrušenie limitov na zdravotné odvody postavenie Slovenska v porovnaní s najbližšími susedmi ani krajinami Európskej únie rozhodne nezlepší,“ dodala.

Štúdia Paying Taxes je súčasťou projektu o podnikaní Doing Business, ktorý pracuje s „modelovou“ spoločnosťou. Modelová spoločnosť je domácou výrobnou a maloobchodnou firmou strednej veľkosti, ktorá je vybraná zámerne tak, aby sa s jej podnikateľskou činnosťou mohli stotožniť firmy na celom svete. Štúdia Paying Taxes 2018 pracuje s informáciami o všetkých daniach a odvodoch, ktoré musí stredne veľká firma zaplatiť v danom roku, takisto ako aj o administratívnej záťaži pri správe a platení daní a riešení procesov po splnení daňových povinností. Edícia Paying Taxes 2018 bola spracovaná v období od júna 2016 do júna 2017, pričom vychádzala z legislatívy platnej k 31. decembru 2016.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #Paying Taxes