Podľa ankety sú Slováci najnespokojnejší z V4 s ekonomikou svojej krajiny

Medzi štyrmi členskými štátmi višegrádskej skupiny sú najviac spokojní s ekonomikou svojej krajiny a s finančnou situáciou svojich domácností Poliaci.

28.11.2017 18:17
debata (9)

Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP to vyplýva z prieskumu verejnej mienky vykonaného v Poľsku, Českej republike, Maďarsku a Slovensku.

Ako dobrý hodnotí stav poľského hospodárstva 44 percent obyvateľov Poľska. Takýto názor na ekonomiku svojej krajiny má 38 percent Čechov, 20 percent Slovákov a len 18 percent Maďarov, uviedla agentúra CBOS s odvolaním sa na porovnanie ankiet vykonaných štyrmi agentúrami, ktoré sa prieskumami verejnej mienky zaoberajú.

Negatívne ekonomickú situáciu vo svojej krajine ohodnotilo 43 percent opýtaných Slovákov, 27 percent Maďarov a 19 percent Čechov. V Poľsku si to podľa CBOS myslí iba 15 percent ľudí.

Pokiaľ ide o finančnú situáciu domácností, je 54 percent poľských respondentov presvedčených, že je dobrá. Na Slovensku takto odpovedalo 35 percent v Česku 50 percent účastníkov sondáže, a v Maďarsku 28 percent. Opačný názor vyjadrilo 24 percent opýtaných Slovákov, 19 percent Maďarov, 12 percent Čechov a len sedem percent Poliakov.

PAP o prieskume napísala, že 35 percent Poliakov verí v zlepšenie ekonomickej situácie svojej krajiny v budúcom roku. Aj tento údaj je v rámci skupiny V4 najvyšší.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #V4 #ekonomická situácia