Hodnota bitcoinu prekonala 10 000 dolárov

Hodnota digitálnej meny bitcoin na veľkých burzách, vrátane sledovanej platformy BitStamp, prekročila hranicu 10 000 dolárov.

29.11.2017 11:11
debata (5)

Od začiatku tohto roka bitcoin stúpol už desaťnásobne, čo je najväčší rast zo všetkých tried aktív. Bitcoinu pomáha rastúci dopyt od inštitucionálnych investorov po tom, čo sa rozšírilo jeho používanie, napísala agentúra Reuters.

Na platforme BitStamp v stredu ráno bitcoin vzrástol až na 10 743,61 dolára. Na menších platformách, ako CEX.IO a indexu coinmarketcap.com prekročil Bitcoin hranicu 10 000 USD oveľa skôr ako na BitStampu.

Skeptici však stále upozorňujú, že je to klasická špekulatívne bublina, ktorá nemá žiadnu súvislosť s reálnou aktivitou na finančnom trhu alebo ekonomikou. Najväčším kritikom je šéf americkej banky JPMorgan Jamie Dimon, ktorý Bitcoin označil za podvod.

„Rast hodnoty je pokračovaním dlhodobého trendu, ktorý bol ťahaný špekulatívnou aktivitou v Japonsku a tiež inštitucionálnymi investormi, ktorí sa pripojili k trhu s kryptomenami,“ uviedol šéf marketingu hongkonskej burzy Gatecoin Thomas Glucksmann. Sol Lederer z americkej technologickej spoločnosti LOOMIA však dodáva, že budúcnosť bitcoinu je stále neistá. Podľa neho už niekoľko rokov čelí rovnakým vážnych technickým problémom a silnej konkurencii novších, sofistikovanejších blockchainov, čo sú decentralizované databázy, ktoré sa používajú pre kryptomeny ako účtovná kniha.

V niektorých krajinách má bitcoin ešte vyššiu hodnotu. V Zimbabwe sa v pondelok obchodoval za 17 875 dolárov. Na burzách v Južnej Kórei bol už na začiatku tohto týždňa blízko 11 000 USD aj vyššie. Na bithumb je už blízko 12 000 USD a túto hodnotu už prekonal na platformách Coinone a Korbit.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin